От PlanetaBiznes 6790
Персонална продуктивност на успешните хора

Колкото повече работим, толкова по-неефективна работа вършим. Успешните хора знаят това и работят много по-малко от средностатистическия човек. Но те знаят и как правилно да почиват. Да видим тайните на супер продуктивните хора.

Скорошното проучване на Университета в Стандфорд показа, че производителността на час рязко намалява, когато работната седмица е по-дълга от 50 часа, а след 55-часовата работна седмица производителността на човека намалява толкова драстично, че извънредната работа става безсмислена.

Затова хората, които работят 70 или повече часа на седмица, на практика вършат толкова, колкото хората, които работят 55 часа на седмица.

Успешните хора знаят как да се отпуснат през почивните дни. Те използват уикендите, за да направят следващата работна седмица по-успешна.

Ние всички почиваме, но защо успешните хора успяват да прекарват почивните си дни така, че после цяла седмица показват отлични резултати при по-кратки работни часове? Къде е тайната?

Искаме да ви помогнем и ви даваме списък с 10 неща, които успешните хора правят през уикендите, за да направят следващата си седмица супер ефективна.

1. Те напълно изключват

Това е най-важната стратегия в този списък, защото ако не сте се откъснали напълно от работата си през почивните дни, вие, все едно че продължавате да работите у дома.

Когато сте достъпни лично или по електронен път 24 часа, 7 дни в седмицата, вие непрекъснато се излагате на порой от стресови фактори, които не ви позволяват да се префокусирате и отпочинете.

Ако наистина ви се налага да следите своята кореспонденция и през почивните дни, опитайте да определите специално време през събота и неделя, когато ще проверявате своята електронна поща и ще отговаряте на гласовите съобщения. Например, проверявайте имейлите в събота след обед, докато близките ви почиват, или в неделя след семейната вечеря.

Определянето на кратки конкретни отрязъци от време за неотложната работа, ще намали стреса и вие ще бъдете спокойни, че няма да изпуснете най-важното в бизнеса си, докато почивате.

2. Те минимизират домакинската работа

Домакинската работа има странен навик да отнема напълно последните дни на вашата седмица. Когато това се случва, вие напълно губите възможността да се отпуснете. По-лошото е, че домакинската работа в по-голямата си част наистина е „работа“ и ако прекарвате целия си уикенд в тези занимания, вие на практика имате 7-дневна работна седмица.

За да предпазите себе си от тази безкрайна работна седмица, трябва предварително да планирате своите домакински задачи и да ги разпределите за вършене през седмицата. Ако не успеете през седмицата да свършите всички планирани домакински задължения, не ги правете през почивните дни, а планирайте задачите за работните дни през другата седмица.

3. Те обмислят

Един много силен инструмент за успех е веднъж на седмицата да обмисляте своята стратегия. Използвайте почивните си дни, за да погледнете с по-широк поглед вашата фирма и вашата работа.

Когато нямате странични разсейващи грижи, с които е затрупана работната ви седмица, би трябвало да можете да видите нещата в съвсем нова светлина.

Използвайте един-два часа през почивните дни, за да обмислите накъде върви вашият бизнес и какво можете да промените през идната седмица, за да работите по-ефективно.

4. Те спортуват

Нямате време да спортувате през седмицата? Имате за това на разположение 48 часа всеки уикенд!

Накарайте тялото си да се движи, за да намалите стреса. Няма значение дали досега сте спортували активно и дали имате някакви специфични здравословни особености - винаги има подходяща за вас физическа активност.

Спортуването е чудесен начин да намирате нови идеи. Иноваторите и другите успешни хора знаят, че спортуването ражда творчески идеи.

Независимо дали тичате, карате колело, или се занимавате с градинарство – физическата активност стимулира вашия организъм да изработва ендорфини, които стимулират положителни емоции.

Ключът е да намерите физическа активност, която да е подходяща точно за вас, и след това да я направите важна част от вашите почивни дни.

5. Те се отдават на страст

Можете да се изненадате с какъв приток на енергия и добро настроение ще се зареждате, ако през почивните дни се занимавате с нещо, което страстно обичате да правите.

Вършенето на неща, които много обичате, ви помага да избягате от стреса и да отворите ума си за много нови идеи.

Ще имате много по-продуктивна следваща седмица, ако през почивните дни се занимавате с това, което обичате – слушате музика, четете, пишете, рисувате или дори просто да играете със своите деца.

6. Те прекарват време със своето семейство

Прекарването на време с вашето семейство през уикенда е от съществено значение, ако искате наистина да отпочинете и да започнете следващата седмица с много нови сили.

Много успешни хора смятат времето, прекарано със своето семейство, за толкова важно, че бързат да се върнат у дома за събота и неделя, дори през следващия понеделник да трябва отново да се върнат в друг град.

Ние сме толкова заети и забързани през седмицата, че можем почти да не отделяме време за нашето семейство. Не позволявайте това да се случва и през почивните ви дни! Вземете децата си на разходка в парка, поканете своя любим или любима в ресторант, идете на гости при своите родители. Наистина ще се радвате, че сте го направили.

7. Те планират своите изживявания

Купете билети за концерт или мач, или направете резервация в нов готин хотел (той може да се намира дори във вашия град, ако нямате възможност да отскочите до някакво приятно място извън града). Вместо стандартното спортуване в клуб, планирайте екскурзия. Опитайте нещо, което преди не сте правили или което не сте правили от дълго време.

Проучванията показват, че очакването на нещо добро, което ще ни се случи, е значителната част от това, което прави нашето изживяване приятно. Когато знаете, че за събота сте планирали нещо интересно, вие не само ще прекарате в края на седмицата един-два много приятни дни, а и ще покачите настроението си през цялата седмица.

8. Те се събуждат в едно и също време

Изкушаващо е да спите през целия уикенд, за да наваксате съня. Но въпреки че има кратки приятни усещания от по-дългия сън, вие смущавате ритъма на съня си. Тялото ви преминава сложни фази на съня, за да можете да се събуждате отпочинали и свежи. Една от тези фази включва подготовката на ума ви, за да бъдете будни и бодри – точно затова хората често се събуждат мигове преди звъна на техния будилник, защото мозъкът е обучен и готов.

Когато спите повече от обикновеното си време за събуждане, вие се чувствате замаяни и уморени. Излишният сън не само е разрушителен за съня ви през почивните дни, също така той ще ви прави по-малко продуктивни в понеделник, защото мозъкът ви няма да бъде готов да се събуди в обичайното си време.

Ако трябва да получите повече време за сън, просто лягайте по-рано или починете половин час през деня.

9. Те имат сутрешно лично време

Понякога е трудно да имате време само за себе си през почивните дни, най-вече ако имате семейство.

Ако намерите начин да започвате почивния си ден с нещо, което обичате да правите, ще бъдете по-щастливи.

Това също е чудесен начин да усъвършенствате ритъма на съня си и сами да се събуждате в едно и също време през почивните дни, както го правите през работната седмица.

Умът ви достига върха на своята активност два до четири часа след събуждането. Затова ставайте рано, направете нещо, изискващо физическа работа, а след това се захващайте с някаква много приятна за вас „психическа“ работа - умът ви в този момент ще се намира точно на пика на своята активност.

10. Те се подготвят за следващата седмица

През уикенда можете да намерите няколко минути, за да планирате предстоящата си седмица. Само 30 минути, отделени за планиране, могат значително да покачат вашата производителност и да намалят стреса през идващата седмица.

Ще се чувствате през седмицата много по-сигурни, но ако я започвате с готов план, защото всичко, върху което ще трябва да се фокусирате, е изпълнението на плана.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Внимание: Измама с кредитни карти и пари
Регистрирате се и убеждават за инвестиция в крипто от Guadian Invest

Въпросната фирма е с 2лв капитал, връзки в Кипър – където са всички форекс измамници и собственост на офшорка за да не разберете кой ви ограбва.

Фирма Guadian Invest е замесена в схема с кредитни карти и пари

Гергана Стефанова Чорбаджийска е титуляр на фирмата, но не си правете илюзии. Тя дори не знае, че сте й пратили пари

Аз бях подведен от служител на име Цветелин Йорданов - 0886738409

Бях измамен от
https://guardianinvest.co/
Има ли надежда си върна парите ?

Мой Агент в Guardian Invest беше Цветелин Николов - +447447329230
и също бях измамен. Подал съм жалба, но нищо.

Аз също съм жертва на въпросната фирма и кореспонденцията ми беше Антоанева Ангова + 359877660232

Толкова добре ме заблудиха, че изтеглих кредит за да инвестирам в Guardian Invest. Как може да съм бил толкова наивен …. Хора не се връзвайте като мен!

Аз също станах жертва на тази компания. Лицето с което говорих и ме агетираша бе Асен Ангелов – 359893218293