От PlanetaBiznes 2961
Закони на персонална продуктивност и ефективност

Всичко е доста лесно. Просто имайте предвид, че вашата ефективност и персонална продуктивност се управляват от шест важни закона.

Закон на Стив Тейлор

Определете точното време на своите действия и ще станете максимално ефективни.

Не се занимавайте с рутинна работа, ако в този момент усещате прилив на сили, бодрост и голямо желание да творите. Веднага пристъпвайте към своите големи проекти и правете, правете, правете.

И обратното, когато енергията ви се изчерпва, опитайте се да се захванете с рутинни неинтересни задачи – премествайте папки върху бюрото, сърфирайте в интернет и правете неща, не изискващи много да мислите.

Закон на стагнацията

Когато се стига до определени резултати, ефективността започва да намалява.

С други думи, не се отпускайте, когато получите първите резултати. Ако спрете и решите да отпочинете, връщането към предишната ефективност вече е много трудно.

Затова, ако нещо ви се получава, не спирайте – действайте активно, докато не постигнете наистина забележителен резултат.

Закон на Хенри Лаборит

Всеки човек има способности, талант и усет да прави това, което му харесва.

Най-добрият вариант е, когато на въпрос: „Работиш ли?“, можете да отговорите: „Аз не работя, а се занимавам с любимо дело“.

Понякога хората работят нелюбима или дори омразна за тях работа. Те идват там само за да вземат заплата и не виждат, че има начини да печелят, като правят това, което обичат да правят. Разбира се, такива хора не са ефективни и пропускат много възможности за развитие.

Работете това, което ви харесва и винаги ще получавате много добри резултати.

Закон на искрения интерес

Колкото по-голям е нашият интерес към някакво занимание, толкова по-бързо минава времето.

Когато наистина сме увлечени в нещо, времето минава незабележимо, а страхотните резултати се появяват незабележимо и сигурно.

Тук най-важното е да не забравяте, че не бива да прекалявате. Винаги помнете накъде вървите и какво имате – семейство, своето здраве, приятели, отношение и в края на краищата, потребност да се наспивате.

Закон на Паркинсон

За всяка работа изразходвате точно толкова време, колкото й отделяте.

С други думи, ако решите например, да напишете някакъв доклад за един ден, ще го напишете точно за един ден, ако отделите за тази задача три дни, ще я направите точно за три дни.

Вие можете да отделите за някаква работа цял един ден, а можете да планирате за един ден 10 задачи. И в двата случая вероятността да направите планираното е еднаква.

Важно е да слагате крайните срокове за всяка задача. Когато използвате ограничение във времето, вашата производителност нараства минимум два пъти. А това ви дава възможност да приключвате два пъти повече задачи за едно и също време.

Закон на Паретто

20% от вашите действия ви дават 80% от успешните резултати. Всички останали 80% от вашите действия ви дават само 20% от резултатите.

Тези 80 на сто от задачите, които правят повечето хора, на практика отнемат цялото активно време на вашия живот.

20 на сто от това, което вършите, са най-важните дела във вашия живот. Най-важно е правилно да ги определите и правите всеки ден.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.