От PlanetaBiznes 18898
Най- търсените от клиенти продукти
Фото @: stock.xchng

Предприемачите от цял свят си трошат главите, за да разберат, какво наистина искат техните потребители, какво е мотивацията за покупка. Не е лесно да се намери точния продукт, който най-добре ще се продава. Все пак, какво наистина искат да купуват хората? Ще се опитаме да направим списък с потребностите на хората, удовлетворяването от които ще може да направи всеки продукт успешен.

1. Продукт или услуга, които ще донесат на хората повече пари в близко време

Към тази група могат да бъдат отнесени много продукти и услуги. Например, услугите по управление на личните финанси. Правилното управление на личните пари ще позволи на клиента да оптимизира своите разходи, да спестява, да прави добри инвестиции и следователно, тази услуга освобождава свободни лични пари.

Лаптопът ще позволи на професионалисти в много области да работят по-бързо и по-продуктивно и в дългосрочна перспектива да печелят повече.

Тази категория стоки и услуги се явява една от най-предпочитаните от потребителите. Ако искате да печелите, позволете на Вашите потребители да печелят заедно с Вас. Това е актуално и за B2B и B2C пазари.

2. Нещата, които позволяват на потребителите реално да пестят време

Времето е най-ценният ресурс в съвременното общество. Не е тайна, че животът на съвременните хора върви много бързо. Често на хората не им остава време и за най-дребните радости.

Затова не е изненадващо, че човекът непрекъснато търси начини да пести своето време. Продуктите и услугите, които ще му помогнат да го направи, стават хит на пазара. Това са програмните продукти, оптимизиращи някаква работа, както и пералните машини, прахосмукачките, услугите по доставяне на храна по домове и много друго.

С други думи – можете успешно да печелите, ако поемате дребните и заемащи време всекидневни задачи в дома и работата на клиента.

3. Дейности и продукти, които потребителите не искат да правят сами

Към тази категория се отнасят продукти и услуги, решаващи задачи, които потребителите не биха искали да правят сами по една или друга причина.

Това могат да бъдат услугите за пералня, доставка на продукти по домовете, почистване и много други. Към тази група могат да бъдат включени и дейности, които потребителите не могат да правят сами, защото не притежават необходимите умения. Например, водене на счетоводството, фризьорските услуги и др.

Намерете нещо, което хората са принудени да правят, но не искат или не могат, и им предложете решение на този проблем. По този начин ще можете да предложите търсена стока или услуга на пазара.

4. Статут

За определени групи хора е важно да поддържат определен социален статут в очите на своето обкръжение. Става дума за групи потребители, предпочитащи луксозни стоки, известни брендове или персонално обслужване. Към „потребителите на статута” се отнасят и клиентите от тъй наречената VIP категория. Естествено, че основната част от хората, влизащи в тези групи, разполагат с финанси над средното ниво. Но истината е, че доста хора са готови да пестят пари, за да ползват услуги или стоки от високо качество.

Статутът може да бъде подчертаван по различни начини. Можете да помислите, как бихте могли да удовлетворите тази потребност на потребителите, дори да не притежавате известен бренд.

5. Хората търсят положителни емоции

Придобивката, която кара човек да изпитва положителни емоции е много важна за него. Но, често търговците не оценяват достатъчно този факт. Към тази група се отнасят мнозина продукти и услуги, които карат хората да се чувстват по-добре – фитнес, развлекателни мероприятия, услугите на психолози и др.

Всеки иска да се чувства специален. Положителните емоции могат да бъдат „продадени” на клиент заедно с всяка стока или услуга. Трябва само да осигурите внимателно и любезно обслужване.

Положителните емоции се продават добре дори по времето на големите икономически депресии.

 

Искат ли хората да купуват продуктите или услугите, които предлагате? Разгледайте продажбите си от гледната точка на посочените от нас подбуди за покупка. Помислете, към коя мотивация за покупка можете да отнесете своя продукт. Ако не намирате подобни мотивации у Вашите потенциални и реални купувачи, може би си струва да добавите още една причина хората да искат да купят Вашите продукти или услуги.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.