От PlanetaBiznes 4315
Стартиране на бизнес - грешки
Фото @: iStockphoto

Какви грешки правят новите бизнес начинания? Какво пречи на добра идея да се превърне в печеливш бизнес? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси и ще разгледаме най-важните грешки, които посочват успешните бизнесмени:

1. Липсва първоначален план

В случая не говорим за бизнес плана. Подробния бизнес план ще можете да направите по-късно. Сега, когато бизнесът е още млад и вие още не сте обмислили всички подробности, трябва да имате първоначална преценка, първоначален план – анализ на реализирането на идеята. В най-добрия случай първоначалният план трябва да е готов още преди стартирането на бизнесът.

Добре е да имате интуиция, но тя не може да е безпогрешна. По-добре е да направите първоначални сметки, за да откриете дали има някакви грешки в идеята си преди да сте стартирали бизнесът си и вече да сте положили доста пари и усилия за нещо, което е погрешно.

2. Липсва технически специалист в екипа

Много стартиращи бизнеси страдат от това, че в екипа, който започва реализирането на идея, липсва човек, който разбира техническата същност на бизнеса.

Това трябва да бъде не случайно нает специалист или външен консултант, а член на екипа, който е пряко заинтересуван в реализирането на идеята и наистина разбира техническата част на бизнеса.

3. Не е определен бизнес моделът

С други думи, не сте обмислили от какво точно ще печелите. Най-много от тази грешка страдат новите проекти в интернет, но и всеки класически бизнес не е застрахован от тази грешка.

Преди да започнете да реализирате бизнес проектът си, трябва точно да знаете какво ще ви носи печалба. Дори благотворителните проекти трябва да са наясно кой ще ги финансира.

В най-добрия случай трябва не само да сте наясно от какви дейности ще печелите, а и кои ще бъдат първите ви клиенти, готови да ви плащат.

4. Липсва пазар

Това е най-важната грешка на всеки нов бизнес. Вие можете да имате супер идея, да я реализирате на най-добро ниво, да произвеждате стоки и услуги в голямо количество, но да няма желаещи да ги купят.

Ако вашия продукт не е търсен от никого, няма начин бизнесът ви да съществува. Помислете за това преди да сте започнали.

5. Прекалена обвързаност

Опасно е да имате само един-двама клиенти, върху които да се фокусирате. Това често се случва, когато първоначалният капитал на стартиращия бизнес идва от спонсор, заинтересован от вашите стоки или услуги.

Не е разумно изначално да изграждате бизнеса си, подчинявайки се на интересите и потребностите на ограничен брой потенциални или реални клиенти. Какво ще стане, ако те ще се откажат?

6. Няма цели

Повечето стартиращи бизнеси започват да печелят след една-две години от съществуването си. Добре е, ако имате инвеститор, готов да поддържа бизнеса ви през първите години. Той не само ще ви подкрепя финансово, но и ще ви мотивира да продължавате да развивате бизнеса си.

Какво да правите, ако нямате спонсор, а и започвате да се обезсърчавате и губите мотивация, защото още нямате печалби?

Тук спасява планирането на бизнес за следващите една-две години. Трябва да имате план стъпка по стъпка, как да постигнете целите на проекта (разбира се, трябва да имате тези цели, да сте наясно, какво точно вършите). Планът, основан върху целите на бизнеса ви, ще ви помогне да се движите в нужната посока, да поддържате мотивацията си, както и реално да виждате своите постижения и да планирате как ще расте бизнеса ви и какви точно финансови вложения и на какъв етап ще ви трябват.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.