От PlanetaBiznes 2313
Наемане на персонал: проверете препоръките
Фото @: stock.xchng

Хората, които на хартия изглеждат доста стабилни и се държат много добре по време на събеседване, могат изненадващо да променят своето поведение, когато започнат да работят. Тук ще разгледаме много скрит и в същото време провокативен проблем.

Това е най-големият кошмар на всеки ръководител – да наемеш някого, който на хартия изглежда умен и изпълнителен, който чудесно и с лекота минава интервю за работа, а след това се превръща във фирмена катастрофа. Изведнъж започват да се случват не само дребни неприятности, а и доста по-сериозни инциденти. За малкия бизнес проблемът с персонала е доста сериозен - трябва да сте напълно сигурни във всеки нает на работа работник.

Сега ще засегнем много провокативна тема.

Информацията за психичните заболявания остава скрита на много нива и затова малкият бизнес се оказва в голяма опасност.

Когато болният човек полага длъжната грижа за своето здраве, той може да се справя с болестта си на битово и служебно ниво и да работи ефективно, както и всеки друг служител. Проблемът идва, когато нещо не върви, както трябва.

Преди време се е смятало, че работодателите могат напълно да изключат рискове, ако обърнат внимание върху „белите петна” в автобиографията на кандидатите за работа. Това е една от причините, поради които изобщо се е зародила културата, кандидатите за работа да представят препоръки от предишните си работодатели. Сега вече е ясно, че има много причини, поради които човекът не е работил през определено време.

Може би през това „неотчетено” време човекът просто е бил безработен и си е търсил работа (в 90% от случаите това е причината) или по някаква причина не е работил по собствено желание (грижил се е за семейството, намирал се на издръжка на съпруга/съпругата). В същото време хората, които страдат от психичните заболявания също често имат „бели петна” в трудовата си биография.

Начинът, да се търсят потенциалните рискове от страна на психичното здраве на кандидатите за работа чрез проверката на „белите петна” в биографията, не е много добър. Винаги има вероятност от грешка – в съвременната икономика много хора дълго време остават без работа и имат значителни прекъсвания в стажа.

Когато става дума за по-ниските длъжности във фирмата, работодателят може да поеме риска и да не проверява кандидата за работа прекалено подробно. Но когато търсите да наемете човек, който ще стане важна фигура във вашата фирма, добре е да положите допълнителни усилия да го проверите.

Основен достъпен начин работодателят да получи достоверна информация за кандидата за работа е да провери препоръките от предишните работодатели.

За съжаление, практиката показва, че никой не иска да дава лоши препоръки. И дори тези работодатели, които на време „са се отървали” от проблемния служител, не са изключение.

Какво бихме могли да ви посъветваме?

Проверете препоръките от предишните работодатели

Налага се да влезете в ролята на психолог и да анализирате отговорите на бившите работодатели на кандидата за работа.

Даваме ви списък с въпроси, които да зададете. Внимателно слушайте и оценявайте отговорите.

  1. Разкажете ми за някой конфликт на този човек с друг служител на вашата фирма. С какво приключи тази ситуация?
  2. Какъв е бил работният график на човека? Имали ли сте някакви конфликти, свързани с работния график? Разкажете ми в какви ситуации и по каква причина са възниквали тези конфликти?
  3. Разкажете ми за нещото, с което човекът ви е изненадал. Какво е направил?
  4. Ако трябваше отново да наемете този човек на работа, каква работа би била идеална за него? А каква работа не е за него? Защо?
  5. Понякога всички ние не сме доволни от някого. Разкажете ми кога не сте били доволни от този човек.
  6. В какви ситуации човекът е бил на върха на своите постижения? Дайте ми примери.

Обърнете внимание върху това, че често, когато бившите колеги наричат някой човек неустойчив, то има вероятност, че това сочи към много по-сериозен проблем.

Намерете допълнителен източник на информация

Можете ли да намерите някой, който не е задължен да дава характеристика на бивш служител, но познава кандидата за работа добре? Ако имате такъв човек, значи имате големи шансове да получите честни отговори, които не са подготвени предварително.

Бъдете обективни. Винаги съществува вероятност да попаднете на някой, който по някаква причина лично не се разбира с човека, за когото разпитвате, и затова е склонен да ви дава подвеждаща информация.

В повечето фирми и организации има политика, когато служителите не дават информация за човека, който е работил, преди да започне работа човекът, който ви отговаря. Най-удачно е да намерите някой бивш колега, който се е преместил да работи на друго място – той може да стане добър източник на информация. Разберете как човекът се е разбирал със своите колеги. Дали е предпочитал да работи самостоятелно, или в екип?

Оценете автобиографията на кандидата

Питайте кандидата за всяка точка, която той е посочил в своята автобиография.

Това е ключов въпрос за хората, които често са си променяли работното място. Преди години това се е смятало за лош белег, но днес можете да не се притеснявате да наемате на работа някой професионалист, който всяка година работи за различен работодател.

Слушайте отговорите внимателно, опитайте се да получите колкото може повече информация. В случая за вас трябва да бъде притеснително не честото сменяне на работното място, а несъответствието на това, което човекът казва и това, което е написал в биографията си.

Успех в наемането на най-добри служители!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.