От PlanetaBiznes 1256
Заплащане на персонала
Фото @: Flickr

За да имате хора, които да работят за вас, трябва да им плащате. Ако искате за вас да работят добри хора, трябва да им плащате справедливо.

Никой собственик на фирма не иска да дава излишни пари, но погледнете истината в очите – грешките във финансовата ви политика по отношение към своите служители могат да развалят целия ви бизнес.

Не измисляйте горен праг за заплатата на служителите

Това е много разпространена практика. Например, когато никой не може да получи повече от 10% увеличение на заплатата на година. На пръв поглед това е логично – как само за една година един сътрудник би могъл да стане с 20% по-ценен за фирмата?

Истината е, че служителят би могъл да стане много по-ценен за фирмата. Например, служителят може да поеме повече задължения, да заеме нова длъжност или, може би, вие сте го подценили от самото начало? Какво толкова невероятно има в това?

Ако на някой му плащат по-малко отколкото на аналогичните длъжности в отрасъла, той рано или късно ще премине да работи в друга фирма. Колко пари ще трябва да похарчите за да го замените? Колко ще ви струва търсенето на нов служител, първата му заплата, обучение?

Давайте пари за обучението на своите работници

За да имате добре обучени служители, които с удоволствие и интерес си вършат работата, организирайте периодични обучения за тях.

Повярвайте, че ако работникът плаща своето обучение от джоба си, е много вероятно, че той ще реализира знанията си не във вашата фирма, а при някой друг работодател. Затова, не подминавайте възможността да обучите служителите си за сметка на фирмата.

Преди да извадите парите си за обучение обаче се уверете, че обучението ще бъде интересно за сътрудника и ще му даде не само нови знания и умения, а и възможност за по-нататъшно израстване във вашата фирма.

Добра застраховка за вас ще бъде допълнителният договор, че работникът се задължава да работи при вас определено време след обучението и при напускане преди посочения срок ще върне изцяло или част от парите за обучението.

Не допускайте политиката за израстване във вашата фирма и покачване на заплатата да е основана върху приятелските или роднинските връзки

 „Петър работи в тази фирма най-дълго, той ми е приятел и затова той трябва да стане мениджър с най-висока заплата”. По зле от това може да бъде само: „Ивайло е моят син, затова той ще бъде новият мениджър с най-високата заплата”.

Наистина, човекът когото познавате най-добре може да се окаже най-добрия кандидат за мениджър и да заслужава много по-високо заплащане, а вашият син да е наследил вашият усет за бизнес. Но вие трябва да бъдете на 100% сигурни, че човекът който ще получи по-високата длъжност и по-високо заплащане наистина ще се справи с работата. Това е в интересите на вашия бизнес.

Със сигурност ще се лишите от най-добрите си служители с най-голям потенциал за бизнеса ви, ако те разберат, че нямат никакви шансове за по-висока длъжност и по-добра заплата при вас, защото не са вашите лични приятели или роднини. Направете това, което е добре за бизнеса ви, а за финансирането на сина си измислете други начини.

Не обирайте своите работници

Ако вашия бизнес не ви носи достатъчно пари, със сигурност ще имате проблеми. Но още по-големи проблеми ще имате, ако задържате заплатата на своите служители или ги карате да покриват вашите бизнес загуби.

Ако имате практика с една ръка да давате пари във вид на заплата на своите работници, а с друга ръка да ги обирате под формата на глоби, удръжки и други подобни, няма да сгрешим, ако кажем, че текучеството във вашата фирма е над всякакво нормално ниво.

Позволете на своите служители да печелят от работата си при вас и те ще ви се отплащат с по-добра работа.

Наемния персонал е скъпо удоволствие, но не можете да избегнете задължението да платите труда на своите сътрудници. Нито по съвест, нито по закон.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.