От PlanetaBiznes 1598
Лайфстайл на предприемача
Фото @: stock.xchng

Ако сте решили изцяло да се отдадете на любимото дело, трябва да бъдете готови за това то да погълне цялото ви време. С други думи, работата е способна да разруши вашия личен живот. Лайфстайлът на предприемача не винаги е розова картинка.

Бизнесът е важно нещо, но ако се замислим, разбираме, че задължително трябва да прекарваме време и със своето семейство и приятели. Как да предотвратите катастрофа, която със сигурност ще ви настигне, ако не обърнете достатъчно внимание върху този проблем? Следвайте съветите на най-успешните бизнесмени и предприемачи, които успяват да имат извънредни постижения в бизнеса и интересен и наситен личен живот. Вижте десет начина на успешен бизнес лайфстайл.

1. Живейте там, където ви се иска да живеете

Кога за последно сте се разхождали в парка, поглеждайки ятото птици в небето?

Джим Андерсон, който през 2000-та година е създал световноизвестната система за навигация LeadDog Consulting, се разхожда толкова, колкото му се иска.

След като основал собствена фирма, той решил да работи от дома и затова се преместил да живее в Аляска. Освен това, той предоставил на своите сътрудници възможността да работят по гъвкав график и това позволило служителите му да могат да контактуват с клиенти от цял свят.

Работата и домът за Джим са неразделни, но той може по всяко време да избяга от офиса си и да се отпусне, например, разхождайки се в парка.

2. Мотивирайте себе си с помощта на другите си интереси

Колкото силно и да обичате своя бизнес, все пак трябва да признаете, че имате и други интереси в живота.

Матт Малленвег, основателят на фирмата Word Press and Automattic, по време на работа винаги пуска своята любима музика – джаз или хип-хоп.

„Всъщност, аз се занимавам с програмиране, но музиката ми помага да се съсредоточа”, - казва той. – „В същото време аз изключвам пощенските уведомления и програми за размяна на съобщения, за да не ми пречи нищо повече”.

3. Бъдете по-организирани

Правете всичките си бизнес задачи бързо и отделете спечеленото време за личния си живот. Това наистина е лесно!

Дъглас К. Меррилл, авторът на книгата „Самоорганизацията в епохата на Google”, твърди, че много ръководители прахосват своето време. Той предлага ежедневно да се фокусирате върху задачите само от един тип – например, върху срещите с еднаква тематика.

Самоорганизацията може да ви изглежда трудна задача, но в съвременния свят има доста възможности, които ще ви помогнат да обединявате мероприятията и задачите от обща тематика в обособени групи.

4. Вземете децата си в работата, а работата отнасяйте вкъщи

Деца, съпруг (или съпругата), домакинските задачи. Всичко това доста ви разсейва, ако работите от дома.

Росио Ромеро е успяла да създаде домашен офис в Сент - Луи и да нагласи работата си така, че домакинските й задачи да не й пречат на бизнеса.

След раждането на близнаци Росио е разделила дома си на зони. Работният й офис се намира на първия етаж от къщата. Там тя работи и провежда съвещания пред своя компютър. На втория етаж са разположени офисите на тримата й сътрудници и залата за преговори и срещи. На третия етаж са разположени стаите на децата и бавачката, която се грижи за бебетата й.

Не е задължително да имате къща на три етажа, за да си организирате удобно работно място вкъщи. Достатъчно е да имате обособена стая, която може с успех да ви замести външен офис.

5. Планирайте дълга лятна отпуска

Преди няколко години предприемачът Норм Бродски си е поставил за цел всяка година да си прави отпуска за не по-малко от 16 седмици. Да-да, близо четири месеца!

Той казва, че е взел това решение, още когато не е бил сигурен, че ще успее да накара себе си редовно да почива. „Въпреки това, колкото повече време съм почивал, толкова по-добре съм се чувствал”, - казва Бродски.

Като резултат, неговият бизнес се разраствал и се развивал, защото производителността на труда му съществено е нараснала. След като се връщал от отпуска, той поглеждал проблемите с чиста глава и без затруднение успявал да намира конструктивно решение.

6. Определете за себе си час за започване на работата

Джейсън Фрид, който заедно със съдружниците през 1999 година е основал фирмата  37Signals, не подкрепя общоприетите правила на корпоративната култура. Той не харесва задължителната 40-часовата работна седмица и непрекъснати срещи и съвещания. Затова, той направил собствен работен график, не заключен в определени времеви рамки и задължения.

Джейсън живее в Чикаго и работи от дома. След като той се събужда сутрин, се старае да не грабва мобилния си телефон, не пуска компютър, а си прави чаша кафе и се отправя към спортната зала. Неговият работен ден започва в 10-11 часа сутринта.

7. Съвместявайте работата с игра

„Моят брат винаги казва – по-добре е да имаш по-малко, но по-добро. Аз се опитвам да живея според този принцип”, - казва Боб Парсонс, основател и генерален директор на GoDaddy Group.

Той предпочита да съчетава работата и играта и позволява на своите сътрудници в работно време да играят игри на своите смартфони.

Този начин на действие позволява на Парсон да отделя време за другите си хобита, например да записва аудио касети или да прави с приятели рали с мотоциклети.

8. Оставайте верни на това, което наистина ви харесва

Главата на PR - агенцията People's Revolution и звезда на сериала Kell on Earth Келли Катроун стриктно следва правилата на корпоративната етика, но в същото време тя изповядва собствен принцип – прави само това, което наистина й харесва.

Въпреки икономическата криза, Катроун се е заклела да не продава своята фирма и да не сключва изгодните сделки, които не са й интересни. Затова тя отхвърля 99 на сто от предложените й проекти.

По този начин тя представлява само хората, на които вярва.

9. Изключете ненужните контакти

Във времето, когато другите фирми упорито се трудят, за да поддържат контакти с клиенти, изпращат безброй корпоративни бюлетини и провеждат безкрайни събирания, Джоел Сполский, основателят и генерален директор на фирмата за разработка на програмно осигуряване Fog Creek Software в Ню Йорк, предлага да помислите върху това колко време отнемат тези ненужни комуникации.

Той смята, че в големите фирми изпращането на информационните бюлетини ангажира дори сътрудниците, които нямат никакво отношение към тази работа, а на срещите са поканени и хората, които биха могли да не присъстват там.

Освободете си малко време, като изключите ненужните контакти с клиенти и сътрудници.

10. Пътувайте по-често

През 2003 година TreeHugger е представлявал един блог на Грам Хилл, където той е споделял своето виждане за съвременните екологични проблеми.

След време му се е наложило да вземе под наем офис и да се премести от Ню Йорк в Барселона. Сега персоналът на TreeHugger представлява 10 служители на постоянен договор и още 30 допълнителни работници. Междувременно Хилл продължава да пътешества по света.

„Аз успях да давам указания за работа от Индия, Аржентина и Тайланд. Когато пристигам на ново място, вземам под наем апартамент, пускам лаптопа, включвам се към интернет – и ето, вече съм готов за работа! Аз съм страшен работохолик, затова със сигурност не бих могъл да видя света, ако не би организирал всичко по този начин”, - казва Хилл.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.