От PlanetaBiznes 1999
Лидерство и мотивация на екипа
Фото @: Microsoft

Усещате, че във вашата фирма има проблем с мотивацията на персонала? Съществуват лесни начини да се отървете от летаргията в екипа си и да направите своите служители и работници продуктивни и вдъхновени.

1. Създайте списък с правата на служителите

Всеки работодател бърза да донесе до знанието на своите служители техните служебни задължения. Но, също така е много важно хората да знаят своите права във вашата фирма. Преценете какво точно да съдържа този документ, но не забравяйте, че той трябва да включва правото на удобна работна среда, както и задълженията на мениджърите да се държат професионално и да дават справедлив отговор на всяко оплакване от своите подчинени.

Вашите работници трябва да имат възможност периодично да обсъждат с вас резултати от тяхната работа и да получават справедлива оценка на труда си. Важно е всеки член от екипа да знае за перспективите си във вашата фирмата, за да може въз основата на тях да си определи конкретните цели за развитие.

2. Дайте възможност за инициатива

Служителите, които нямат възможност да използват своят мозък, се обезсърчават. Най-лесния начин за мотивацията на песонала е да насърчавате вашия екип да мисли, ще го направите по-заинтересован към работата си.

Например, вместо да казвате на служителя какво точно трябва да изпълнява на всяка стъпка от работата си, възложете му отговорността за крайния резултат и му дайте свободата да се справя със задачите по свой начин.

Не пропускайте добрите идеи на своите служители. Ако някоя идея спестява пари на фирмата или й дава допълнителен доход, не минавайте само с потупването по рамото - направете малък подарък на човека (например, платете му вечеря за двама в ресторант).

Не е трудно да се направи среда, предразполагаща към генерирането на нови идеи. Насърчавайте служителите, които работят по една задача, да се срещат редовно за да обсъждат как да работят по-ефективно. И плащайте за кафето и закуските, които се сервират по време на тези срещи.

Старайте се вашите служители да се чувстват чути и оценени и те ще ви се отплащат с по-ефективната работа.

3. Споделяйте със служителите си голямата картинка

Ако във вашия отрасъл настъпват някакви промени, не оставяйте служителите си на тъмно за новите неща. Споделете стратегическите си планове и инициативи с всеки, който работи за вас. Помогнете на хората си да виждат своята роля в успеха на фирмата. Колкото повече ги запознавате със ситуацията, толкова по-въвлечени в работата на фирмата ще бъдат те.

И бъдете честни. Когато времената са трудни, нека и вашите служители да знаят за това. Те могат да имат добри идеи, които биха могли да помогнат за подобряването на ситуацията.

4. Споделяйте успеха си

Имате добра година? Какво ще кажете за бонус за всичките си служители?

Ако изведнъж ви се появил добър клиент или сте направили голяма продажба - отпразнувайте това със своите служители на специално парти в края на деня. Не забравяйте да има торта или някакви закуски.

Всяко съвместно празнуване на успех кара всеки член на екипа да усеща, че и той има принос за успеха на фирмата и че неговият труд е важен и ценен за вас.

5. Вдъхновението и енергията трябва да идват от вас

Лидерството не само ви дава предимства пред вашите служители, но и има определени изисквания към вас. Нека служителите ви виждат как сте въвлечени в бизнеса – това може да ги вдъхнови за по-енергичната работа.

Когато чуете, че вашите служители говорят за фирмата като „Ние”, а не като „Те”, можете да знаете, че сте на сигурен път.

Сигурни сме, че вашите служители биха станали по-мотивирани за работата си, ако прилагате нашите пет съвета. Но вие вероятно правите и нещо друго за сплотяването на екипа си?


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.