От PlanetaBiznes 2400
Наемане на персонал в нов бизнес
Фото @: Flickr

Животът на сътрудниците в нова фирма много се отличава от ежедневната работа на работниците в стари големи фирми. Дълго работно време, много голям списък със задачи, липсата на гаранции и неясни перспективи – всичко тава прави работата по-сложна, но наред с това и интересна.

Какви сътрудници могат да виреят в тази безумна атмосфера? Този въпрос си задават всички основатели на бизнес. Те трябва да намерят подходящи членове на екипа, способни да отговарят на изискванията на млад бизнес.

Какво казват за това опитните предприемачи?

Основателят и генералният директор на Lijit Networks, Тодд Вернон е споделил своите тайни пред списанието Ink.com.Той е разказал за качествата, които трябва да притежават всички кандидати, желаещи да работят в стартираща фирма. На всеки потенциален кандидат, г-н Вернон задава пет въпроса.

Можете ли отложите своите амбиции за после?

Вашата задача е да разберете за мотивацията на хората, които искат да работят във вашата фирма. Вие ще срещнете хора, които са очаровани от възможността да работят в млада фирма, но в същото време отделящи голямо внимание върху размера на заплатата, която ще му плащате. Но новата фирма не може да си позволи да дава големи заплати.

Вие се опитвате да промените света, да създадете уникална фирма, но при това и да получите финансови изгоди от своята дейност, може би не веднага, но в реално бъдеще. Затова, ако кандидатът ви казва, че „струва много пари”, той автоматично изключва себе си от списъка с потенциалните служители в млада фирма.

Затова ще ви се налага да провеждате един вид изследване, за да разберете дали кандидатът е способен да отложи своите финансови амбиции за после. Можете да питате човека дали той иска да работи с вас, за да изгради силна фирма, която ще носи печалба на своите собственици и служители в бъдеще, или иска веднага да получи голяма заплата и да се хвали пред другите, че работи върху стартиращия бизнес.

Можете ли да се преборите с трудностите?

В начинаеща фирма обикновено нищо не работи, както трябва. Поне първата година от работата е пълна с разочарования. Никой не ви се обажда, нищо не се продава, непрекъснато се случват всякакви неприятни изненади. Трябва да умеете да се справяте с всичко това. Трябва да имате достатъчно самочувствие и вяра в собствените си сили. Това важи не само за собственика на бизнеса, но и за целия му персонал.

За да определите наличието на тази характеристика в потенциалния работник във вашата фирма, трябва да му кажете, че има голяма вероятност, че той ще работи упорито и ще полага много усилия, а няма да се обади нито един клиент и той няма да успее да направи нито една продажба. Трябва леко да притесните кандидата за работа. Добър знак за вас е, ако човекът не се смущава и започва да ви убеждава, че ще се справи с този проблем.

Обичате ли да рискувате?

За да откриете тази черта на характера, трябва да питате кандидата доколко той е сигурен в себе си. Можете да го питате, ако утре го уволнят, ще успее ли той бързо да се справи с положението.

Трябва да разберете доколко човекът може да се чувства комфортно в стресова ситуация и да обясните, че човекът, който има проблем в това отношение, не е подходящ за работа в стартираща фирма.

Вашето време е скъпо и не можете да го отделяте, за да успокоявате изнервени или впечатлителни сътрудници. Колкото и да звучи твърдо, трябва да можете да кажете на всеки свой работник, че ако нещо не ги устройва в работата, те са свободни да си потърсят нова работа. Не е ваша грижа да карате своите наемни работници да се чувстват по-добре по време на напрегнатата работа.

Вие сте фен на контролирането?

Този въпрос няма да ви помогне да определите някакви важни за вас в момента професионални качества на човека, но ще ви позволи да избирате определен тип работници в зависимост от етапа, на който се намира вашият бизнес.

В млада стартираща фирма в центъра на всичко се намирате вие - основателят. На вас ви трябват хора, всеки от които разбира и може да върши различни неща. След време, когато при вас ще работят повече хора, ще имате разделение на дейностите по направления. В този момент вече ще ви потрябват един-двама маниаци - контрольори, които ще ви помагат да контролирате част от бизнеса ви.

Вие се смятате за специалист във всичко?

В самото начало ви трябват точно такива хора. При наемането на първите служители трябва да им казвате, че на тях ще им се налага да се занимават с различни дейности, например да продават по телефона, да попълват първичните счетоводни документи и да зареждат офиса с хартия.

Когато фирмата израства и персоналът се увеличава до 20-30 души, идва моментът всеки работник да има ясно определени функции. За някои сътрудници това е много тежък момент. Хората, които „могат да вършат всичко”, са много важни в началото на бизнеса, но след това те трябва да могат да преминат към изпълнението на някоя конкретна работа.

Най-добрият вариант на работник в млада фирма е този, който притежава тясна специализация, но може няколко години да се занимава и с други най-различни дейности, а след като мине първият етап от старта на бизнеса, лесно да премине към задълженията, които са важни на дадения етап от развитието на бизнеса. При това човекът не бива да се чувства, че е понижен в длъжността или подценен.

Съществува още един тънък момент в наемането на първите служители в млада фирма. Не са подходящи кандидатите, дълги години преди това работили в големи фирми или организации. Те вече са програмирани за корпоративния начин на работа и ще трябва да отделяте доста усилия, за да ги препрограмирате.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.