От karierist 13970
Стартиране на бизнес - грешки
Фото @: stock.xchng

За повечето хора, стартиращи собствен бизнес, започва интересното време, когато те са завладяни от възможностите да постигнат нови неща в живота и в същото време да се занимават с нещо интересно. Но, това също е времето да направят много грешки!

По-голямата част от грешките, които се правят от стартиращия бизнесмен, могат да бъдат избегнати. Един от начините е да разпитат хората имащи собствен бизнес от доста време и да ги помолят да споделят придобитият опит. Можете да питате близък счетоводител или финансист, който общува със собствениците на фирми в сферата която Ви интересува. Не зависимо от това, колко усилия ще положите за подготовката, няма да избегнете грешките. Някои най-често срещаните от тях, ще Ви посочим по-долу. Надяваме се да Ви предпазим поне малко.

Най-често срещаните грешки при стартирането на собствен бизнес:

1. Не изследването на пазара

Често изпусканият компонент при стартирането на бизнес е липсата на предварителни маркетингови проучвания. Вие не сте определили целевият си пазар, не знаете за реалните потребности във Вашите стоки или услуги.

Най-добрият начин да избегнете грешката е да питате потенциалните Ви клиенти. Опитайте се да говорите предварително с колкото може повече от тях. Въпросите, които бихте могли да им задавате са: Бихте ли купили моят продукт или услуга? От къде в момента купувате или придобивате този продукт или услуга? Колко бихте искали да плащате за това? Какво Ви харесва/не харесва в сегашният Ви доставчик? Къде бихте потърсили този продукт или услуга, когато имате потребност в това?

2. Прекаляване с услугите на външните консултанти

Често стартиращия бизнесмен открива, че сметките, които трябва да плаща за външните услуги са прекалено големи. В самото начало имате голямо изкушение да се консултирате за всичко, за да “изпипате” нещата. Вие привличате чужда помощ във всичките аспекти от Вашият бизнес – от подготовката на документи до извършването на плащания. Много бързо разбирате, че това струва пари.

Правете собствени изследвания, сами подготвяйте всичките документи и се обръщайте към външен консултант само за да “изчистите” Вашата работа. В случая ще можете по-бързо да навлезете в нещата, а и по-трудно ще могат да Ви измамят.

3. Харчите прекалено много пари за обзавеждането на офиса

Добър офис и “завъртяно” компютърно оборудване – това е слабото място на повечето бизнесмени. Те искат да се гордеят, да се радват и да се хвалят с “постиженията” си. Но има доста случаи, когато това “удоволствие”, е помогнало фирмата да приключи дейността си още преди да бъде завършено мечтаното обзавеждане на офиса.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.