От karierist 5304
Съвети на успешните американски шефове
Фото @: stock.xchng

Да бъдеш любезен, да признаваш качествата на другите, да не се лакомиш за последния цент по време на преговори. Това са някои от най-добрите съвети на американските шефове, събрани от списание Fortune.

“Ние сме прави, не когато всички споделят нашето решение, а когато то се основава на точни факти”, заявява Уорън Бъфет, шеф на инвестиционния холдинг Berkshire Hathaway. Според президента на веригата барове и кафета Starbucks Хауърд Шулц, за да успее човек, трябва да “оцени онези качества у хората, които той самият не притежава и да наеме на работа точно такива хора”.

Съмнър Редстоун, шеф на медийната групировка Viacom, си спомнил за един съвет на бивш шеф на финансовата компания Bear Stearns, когато всички го разубеждавали да купи известния музикален канал MTV: “Трябва да слушаш инстинкта си, а не да слушаш хората, които искат да те спрат в действията ти”. “Преди хората казваха, че съм дал много пари за MTV, защото това била само някаква преходна мода. Само че аз разбрах още тогава, че това не е просто един музикален канал, това е канал от ново поколение”, му казал още той.

Мег Уитман, която е начело на интернет аукциона eBay, споделя, че принципът, от който се ръководи е съветът, получен от баща й когато била малка. Той гласял “бъди мила с хората”. Майка й пък я съветвала никога да не обезкуражава хората с претекста, че са глупави или пък че никой не прави така.

Шефът на медийния гигант Time Warner Дик Парсънс си спомня съвет на един от предшествениците си отпреди 15 години, който му казал: “Дик, светът около нас е ограничен, а животът който трябва да живеем е дълъг. Винаги ще се срещаш с едни и същи хора. Ето защо, когато водиш преговори, трябва всяка от страните да остане доволна”.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

KOGATO SE PRAVI DOBAR BIZNES TRQBVA DA SE NAEMAT NAI DOBRITE V TAZI SVERA,I DA SE NAPRAVQT NAI DOBRITE BIZNES PLANOVE TAKA,ZA DA IMA USPEH ,I DA SE PREDVIDQT NQKOLKO HODA NAPRED EVENTUALNO AKO IMA PRE4KI ILI SPANKI ZA DA SE OTSRTRANQT NA VREME