От karierist 916
Напускането на служител ви завари неподготвен?
Фото @: stock.xchng

Освен това, както разсъждава Джерри Фокс, автор на книгата „Как да правите големи пари в малкия бизнес”, уволнението на сътрудник, без зависимост от това, по чия инициатива това е станало, често е съпроводено със скандали и разправии. Това поражда допълнителни проблеми.

„Подобни неприятни изненади могат да докарат изнервения собственик до нервна криза”, - пише г-н Фокс. Най-добрия начин да избегнете това е да се подготвите към най-лошото предварително.

Трябва да се спрете и добре да се запитате: „Какво би станало, ако той беше починал?” С други думи, какво би направил ръководителят, ако „незаменимия” сътрудник изведнъж би починал? Въпросът наистина звучи предизвикателно, но точно тази жестокост ви позволява да отхвърлите емоциите и да превключите към рационалното решаване на проблема.

Вие разбирате, че задължително трябва да направите нещо и започвате да обмисляте положението много бързо и реалистично. Можете да наемете временен работник, да привлечете сътрудник на граждански договор или да наемете консултант. Може би следва да говорите с някои от свои познати, които за момента не са бързали да започват работа, но биха могли да размислят и да ви станат сътрудници.

„Не е изключено, че известно време вие отново ще бъдете принудени да работите по осемнадесет часа на денонощие, - пише г-н Фокс, Но това не е ново за вас. Възможно е, че ще ви се наложи да работите през нощта. Нищо, ще се справите! Ако наистина уволнения сътрудник би починал? Ще се наложи да го преживеете.”

Съветът на г-н Фокс изглежда много разумен, не смятате ли?


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.