От karierist 1786
Наемане на персонал
Фото @: Microsoft

Провеждането на интервю с кандидати за работа за повечето собствениците на малък бизнес е по-скоро изкуство, отколкото наука. Ако сте собственик на малка фирма, със сигурност при изпитването на кандидати за работа основно се полагате на вътрешния усет и стандартните въпроси, които в изобилие можете да намерите в интернет (в това число и в Портал Кариерист - Въпроси по време на интервю за работа). И със сигурност искате да наемете в своята фирма най-добрия кандидат. Това, обаче, е грешка!

Защо е грешка да наемете най-добрия кандидат и кого да наемате на работа? Отговорът е лесен: трябва да търсите не най-възможно-добрия специалист от кандидатите за работното място, а човек, който е най-подходящ за работа точно във вашата фирма.

На пръв поглед няма разлика между „най-добрия кандидат” и „подходящ за фирмата човек”, но на практика често се случва, че най-добрият от всички кандидатстващи за едно работното място човек се оказва не най-подходящия служител за фирмата.

За да избегнете наемането на работа на грешен служител или работник, трябва да обърнете внимание върху начина, по който правите интервю и върху целия процес за наемане на персонал във вашата фирма.

Конкретната длъжност във всяка фирма отговаря на конкретните потребности на бизнеса ви в настоящия момент. Бизнесът ви се променя, затова и потребностите се променят и, съответно, изискванията за всяко конкретно работно място също се променят.

Най-добрия човек, когото трябва да търсите за своята фирма е този, който в даден момент може да прави това, което трябва за вашия бизнес. В бизнеса нещата се променят понякога със скоростта на светлината - това, което е актуално за днес, утре може да стане напълно безполезно и дори опасно. Изискванията се променят, клиентите се променят, бизнес процесите се променят, светът се развива.

Затова, на вас не ви трябва човек, който може днес да върши днешната работа, а този, който днес може да върши утрешната работа, който може да се развива и утре да прави това, което ще бъде актуално в другия ден.

Трябва ви човек, който ще може да израства заедно с израстващите потребности на вашия бизнес, това означава, че трябва да има допълнителни изисквания към кандидата за работа във вашата фирма. А когато наемате на работа „най-добрия кандидат за длъжността”, значи неговия талант и способности изцяло отговарят, но и изцяло ограничени от конкретните изисквания за конкретното работно място.

Вместо да търсите определен специалист, който може да върши конкретна работа ден след ден, обърнете внимание върху кандидатите, които могат лесно да се адаптират към промените в бизнеса. Често такива кандидати вече са вършили различни дейности и са сменили различни работни места.

Какво да правите, ако ви трябва наистина тясноспециализиран човек за конкретно работно място? Ако сте преценили, че ви трябва човек, който определено време ще изпълнява само някакви конкретни задачи и няма да му се налага да променя нито начина си на работа, нито да придобива някакви много по-различни от притежаваните умения, наемете го с само договор за определен срок. Не задържайте в екипа си хора, които нямат потенциал да се променят заедно с бизнеса ви.

Все пак предполагаме, че може да има и други мнения по въпроса.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.