От PlanetaBiznes 10306
Стартиране на бизнес
Фото @: stock.xchng

Какви шансове за големи печалби според вас има една най-обикновена пенсионерка от най-обикновен провинциален град?

Преди време в интернет медиите бяха публикувани статии за г-жа Ингеборга Моотс - пенсионерка от малък немски град Хисен, която се оказва една от най-добрите борсови играчи в страната.

Целта на 83-годишната пенсионерка е в най-близко бъдеще да спечели първия си милион. Тя е пример за активен и млад по душа човек: чете лекции, издава първата си книга, раздава интервюта и съветва пенсионерите как да правят пари на фондовата борса.

Не сте достигнали още пенсионната възраст? Значи имате огромни шансове да преуспеете, щом възрастната фрау е успяла да го направи! Това доказва живота и опита на г-жа Моотс:

Ти си глупав и никога няма да можеш да печелиш!

Първите 75 години от живота си жената е живяла много бедно. „Аз израснах в семейство с много деца и малко пари. След това се омъжих и се превърнах в домакиня. И пак нямах пари, защото моят мъж не ми ги давал и винаги се е налагало да моля. Когато съм молила за 5 марки за да пазарувам, той ми е давал две с думите”Ти си глупачка и никога няма да можеш да печелиш!””

Веднъж г-жа Моотс не издържала и отвърнала на мъжа си „Ако мислиш, че не мога да работя, аз ще играя на борса!” След половин година съпругът на госпожата е починал. След смъртта му тя е открила, че той отскоро е притежавал хиляда акции на германския концерн VEBA. „Те струваха към 40 хиляди марки. Това е моят стартов капитал. Реших, че това е пръстът на съдбата! Исках да играя на борса – и ето, в ръцете ми са попаднали хиляда акции. Казах на себе си: от тази хиляда трябва да направиш милион!”

Ингеборга е рискувала и работата се е завъртяла. През 1997 година капиталът й е нараснал със 100%, а през 1998-ма – още на 30%. През 2006г. тя вече е притежава половин милион евро.

„Преди три години моята племенница ми е предала за управление своите пари и аз й спечелих 100 хиляди. Тя си е купила къща. Това беше първата къща в нашият Хисен, за която са платили 100 хиляди в брой!”

С други думи, фрау Моотс сега е напълно финансово осигурена и спокойно живее на лихвите от парите си. Освен това, тя вече може да пътешества и да не се притеснява за сметките си.

Никакъв интернет!

Г-жа Моотс споделя, че за печалбите си ползва само един трик: тя не влага парите си в инвестиционни фондове или финансови програми. Тя просто купува акции на ниска цена и ги продава след половин година на по-висока. След това купува още акции и ги продава и т.н. Схемата, предлагана от пенсионерката е много проста:

1. Трябва ясно да се очертае кръга на фирмите с които ще работите. Например, Игеборга купува само акциите на фирмите с дълга стабилна история, като сред тези фирми тя намира такива съществували над сто години. Логиката й е, че щом са устояли толкова дълго, значи пак ще устискат. Освен това, тя е влагала парите и в дъщерните им предприятия, знаейки, че те имат застраховки от рискове.

2. Г-жа Моотс купува само банкови акции, защото смята, че те оперират с големи финансови средства, които нарастват всяка година. Освен това, в банковата сфера не са изразени толкова силно пазарните колебания търсене/предлагане.

3. В работата си госпожата не ползва интернет! Тя само преглежда борсовите бюлетини във вестниците. Там тя се интересува само от три цифри: колко струват акциите на дадена фирма днес и каква е била максималната и минималната им цена през последната година.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.