обслужване на клиенти: Нови статии, методики, съвети, тактики и стратегии за бизнес.

Трудни клиенти

5 психологически хака за управление на трудните клиенти

Ефективното управление на клиенти изисква от вас да познавате различните психологически тактики. Когато ги използвате правилно, вие можете да обърнете в своя полза всяка проблемна ситуация с клиента и да постигнете доверие и уважение от страна на клиента. чети още »
Капризен клиент

Как да се справим с прекалено капризни клиенти?

Всеки бизнес има капризни клиенти, които са прекалено взискателни, а понякога дори неприятно натрапчиви. Вижте начините, които биха ви помогнали, да се справите с този тип клиенти. чети още »
Продажби на капризен клиент

Клиентът винаги е прав. Или не винаги?

Продажбите не са лесна работа. Не всички клиенти са адекватни и разбрани. Понякога изискванията, които те имат, карат продавачите сами да си говорят. Ние сме събрали 10 изказвания на клиенти, които наистина могат да ви побъркат. чети още »
Обслужване на клиенти

Какво не бива да казваме на своите клиенти

Обслужване на клиенти: Не е лесно да се изградят добри отношения с клиенти. По-лесно е те да бъдат изгубени. Тези осем думи са най-обикновени, но клиентите се ужасяват, когато ги чуват. чети още »
Обслужване и задържане на клиенти не е лесно

Шокиращите истини: Четири странни причини поради които Вашите клиенти могат да не ви харесват

Дали това е справедливо или не, но нас често ни оценяват според първото впечатление, което правим. Това е неприятната реалност в извънредно бързия съвременен свят, в който често имате само няколко нано-секунди в които да направите впечатление на клиента си. Тъй като впечатлението, което сте предизвикали, е от решаващо значение за желанието на клиента дали да правят бизнес с Вас, въздействието на първото впечатление може да бъде зашеметяващо. чети още »
Обслужване на клиенти - Как да работите с негативно настроените клиенти?

Обслужване на клиенти - Как да работите с негативно настроените клиенти?

Когато работите в сферата на продажбите, рано или късно се сблъсквате с обслужването на клиенти, които имат предварителна негативна нагласа към Вас и Вашите стоки. Как да работите с такива хора? Какво можете да направите, за да промените тяхното мнение? Давайте да разгледаме ситуацията, когато във Вашия магазин или офис влезе такъв купувач. чети още »