От PlanetaBiznes 5163
Добрия продавач е много ценен за всяка фирма
Фото @: stock.xchng

Успехът в продажбите зависи от личността на продавача. С какво звездите в търговията се отличават от общата сива маса на продавачите? Авторът на ново изследване е разпитал хиляда продавачи от цял свят и е открил какви точно черти на характера имат перфектните продавачи.

Питайте най-добрия продавач в отдела, каква е неговата тайна. Със сигурност няма да получите точен отговор, по-вероятно е да чуете:” Аз просто си върша работата”.

Когато Стив Мартин е подготвял своята книга (Heavy Hitter Sales Psychology: How to Penetrate the C-level Executive Suite and Convince Company Leaders to Buy), той е общувал с най-добрите представители на професията „продавач” от цял свят. Той търсил характеристики, които имат хората с най-добри успехи в продажбите. Да видим, какво е открил г-н Мартин:

1. Скромност

Съществува предубеденост, че продавачите трябва да бъдат напористи и егоистични. Истината е, че 91% от най-добрите продавачи имат средно или високо ниво на скромност. Дори нещо повече – продавачите с прекалено голямо самомнение отблъскват повече клиенти, отколкото привличат.

2. Старателност

85 на сто от най-добрите продавачи смятат, че старателността е важна черта от техният характер. Те имат силно развито чувство за отговорност, отнасят се към своята работа много сериозно и са много загрижени за резултата от своята работа.

3. Насоченост към постижението на цели

84 на сто от перфектните продавачи непрекъснато сравняват своите постижения с набелязаните цели. Най-добрите продавачи се стремят да разберат, как клиентите им взимат решения. Тъй като непрекъснато държат „пред очите” целта си, те са принудени да намират точните хора. Те са съсредоточени не върху възможностите на продукта, който продават, а върху това, как продаваният продукт отговаря на потребностите на клиента.

4. Любопитство

82 на сто от най-добрите продавачи са доста по-любопитни от по-малко успешните си колеги. Те копнеят да получат повече знания и информация. Добър продавач винаги задава сложни и неудобни въпроси на своите клиенти, за да разбере истината и да предложи своето решение.

5. Неприемане на стадното чувство

Това е най-изненадващата разлика между добри и не толкова добри продавачи. Най-добрите продавачи средно с 30% са по-малко общителни, отколкото техните колеги. Работата е там, че прекалено дружелюбните продавачи много се сближават със своите клиенти и вече не могат да диктуват своите условия.

6. Имунитет към обезсърчаването

По-малко от 10 на сто от успешните продавачи често са тъжни и разочаровани. Останалите 90 на сто само понякога имат такова състояние. Авторът на изследването е забелязал, че повечето от най-добрите продавачи са спортували в гимназията. Вероятно е, че спортният опит им помага да подминават разочарованията, да се справят със загубите и мислено да се подготвят да се борят при следващата възможност.

7. Липсата на притеснение

Имаме предвид факта, колко лесно е да се притесни един човек. Притесненият човек е принуден да се забави. По-малко от 5% от най-добрите продавачи са притеснителни хора. Останалите, без да се притесняват, се борят за своето дело и въвличат клиентите си в мъчителните преговори, като се чувстват напълно комфортно.

А при вас работят ли добри прадавачи?


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.