От slavchev 2967
Похвати на интернет маркетинга за задържане на клиенти

Всеки бизнес трябва да има много добре разработена стратегия за задържане на клиенти, тъй като това е изключително полезна инвестиция за увеличаване на бъдещите печалби. Според проучване на Gartner Group увеличаването на постоянните клиенти с 5 % може да увеличи вашите печалби между 25% и 125%.

Ще ви разкрием някои от най-дълбоко пазените тайни на интернет маркетинга, за това как да задържите и увеличите потока от клиенти към своят бизнес чрез своят бизнес сайт:

1. Безплатната версия на продукта (freemium моделът) наистина работи

Успешните компании, като Rovio (създателят на Angry Birds), Dropbox, Buffer App, Skype и много други предлагат на своите клиенти или безплатен пробен период за ползване на продуктите им, или безплатни версии на предлаганите от тях продукти, за да могат потребители на различни нива да тестват и използват техните услуги и да определят дали ще са им от полза.

Фримиум моделът може да спомогне за превръщането на потребителите в клиенти, които плащат за услугите ви, ако им предложите 30-дневен период за безплатно ползване на продукта, за да тестват стойността му, или им предложите безплатна версия на продукта, с ограничена базова функционалност или безплатни бонуси, при условие че поканят приятели, които да си направят регистрация чрез електронна поща или чрез социална медия.

2. Персонализацията може да ви създаде лоялни клиенти

Потребителите обикновено затварят уебстраниците на десетата до двадесетата секунда, но ако страниците съдържат ясни, относително стойностни предложения, те могат да задържат вниманието на хората за доста по-дълго време. Актуалността е ключов момент и тя е тясно свързана с персонализацията - един от добре работещите похвата на интернет маркетинга.

Можете да започнете персонализиране на вашите предложения още от първото посещение на даден потребител във вашия сайт въз основата на препращащия източник. Например, като променяте цените на даден продукт и промоционалните оферти, изображения на целеви и продуктови страници или големината на текста на дадена страница, за да направите предложение колкото може по-отговарящо на търсеното от потребителя. Тази персонализирана информация може да заинтригува посетителите и те да останат за по-дълго на вашата страница. Задълбочаването на връзката с потребителя идва от промяната на вашите предложения въз основа на поведението на всеки един от потребителите, посетили сайта ви. А/Б тестиране за  установяване какво е ефективно за всеки отделен сегмент от вашата публика ще помогне бизнеса ви да персонализира предложенията на вашия сайт, за да привлече и задържи съответните клиенти.

3. Умните проучвания допринасят за запазване на жизнения цикъл на клиента

Правенето на проучвания и събиране на точна обратна информация за изживяването на клиента, след като продажбата вече е осъществена е тактика за ефективен последващ маркетинг. Според едно проучване от Hootsuite, допълнителни действия в интернет маркетинга често води до цикличен процес на връщане на клиенти обратно на върха на фунията за продажби.

Проучванията дават на клиентите удовлетворението, че вашият бизнес активно общува с тях. Вземането под внимание на разумни предложения ще спомогне да направите клиентите си щастливи и да повишите процента на задържаните клиенти.

Имайте предвид, че проучванията сами по себе си не са достатъчни, за да ви се изясни картината. Обратната връзка от проучванията функционира като насочващи данни, които да се сравнят с показателите на приходите от вашата съществуваща клиентска база.

4. Обвързването на вашите призиви за действие с входящите ви ключови думи може да увеличи процента на постоянните клиенти

Думите, които призовават за дадено действие на вашия уебсайт придават стойност на всяка страница или функция. Погледнете в своя  Google Analytics Search Overview доклад, за да определите, кои ключови думи управляват трафика и от какви конкретни източници. Както вече споменахме по-горе, персонализацията влиза в действие, особено когато към нея са прибавени и събраните от вас статистически данни. Персонализирайте някои от призиви за действие във вашия уебсайт с тези ключови думи, за да се погрижите за вашата разнородна аудитория.

Например, ако вашите анализи показват, че една част от вашия уеб трафик идва от търсения на ключовата дума "eBooks", следователно ще бъде разумно да създадете целева страница, предлагаща електронни книги със силни призиви за действие, като използвате вариации на тези ключови думи. Експериментирайте, за да разберете, кой е най-добрият подход, за да спечелите значителен трафик към вашия сайт.

Не разчитайте единствено на намерените ключови думи, но се уверете, че непрекъснато проучвате тяхната ефективност, защото те допринасят за превръщането на вашите еднократни клиенти в постоянни.

5. Геймификацията спомага за придаване на ценност

Геймификацията на най-обикновени процеси може да направи взаимодействието на клиента с вашите предложения по-приятно. GrubHub, HSN и Coca-Cola всички те предлагат игри като стимул за връзка с техните компании, или за да направят процеса на общуване по-вълнуващ.

Например, успехът на Nike бе засилен от мобилното и Facebook приложение, което позволява на потребителите да поставят определени цели, да печелят награди за постижения и да получат поздравителни съобщения от световноизвестни спортисти. Членството на Nike нарасна с 40% през 2011 г. и спомогна за повишаване на приходите с 30% в тази продуктова категория.

Мислете извън кутията, когато става въпрос за различни дейности във вашите уебсайтове, целящи да се подобри цялостно потребителското преживяване, влияещо върху процента на конвертиране на еднократните клиенти към лоялни.

(За статията са използвани материали от Businessinsider.com)


Копирайтър, интернет предприемач, собственик на информационен портал Коч.бг

2601

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.