От PlanetaBiznes 2746
Добре е сътрудниците да мислят като предприемачи
Фото @: stock.xchng

Как можем да стимулираме служителите си да прилагат с полза за нашия бизнес своите предприемачески таланти? Ново проучване на Университета във Финикс откри, че 90% от хората мислят, че притежават поне някакви качества на предприемачи. При това всеки втори казва, че фирмата, където те работят, им позволява да мислят като предприемачи.

Учените са доказали, че сътрудниците, които имат мислене на предприемачи са по-мотивирани, по-отговорно се отнасят към своята работа и притежават превъзходни умения и творчески начини да решават проблеми в своята работа.

Без съмнение, това са ценни работници във всяка една фирма. Да видим какво, според списанието Entrepreneur, можете да направите вие, за да стимулирате своите сътрудници да проявяват своят предприемачески потенциал с полза за вашият бизнес.

1. Упълномощавайте

Изследването, публикувано в Public Administration Review показа, че разширяването на възможностите и пълномощията на сътрудниците оказва пряко влияние върху качеството на изпълняваната работа и косвено влияние върху удовлетвореността на хората и желанието им да привнасят нови неща в своята работа.

Стимулирайте иновационното мислене на сътрудниците като ги упълномощавате да вземат решения, свързани с допълнителни отговорности по някакви проекти или решение на някакви проблеми. Дайте им необходимите ресурси и обучение и след това ги оставете да работят самостоятелно, като подчертавайте, че екипът вярва в техните възможности.

2. Укрепвайте сплотеността на екипа

Още едно скорошно изследване показа, че главен факт за мотивация на сътрудниците, които получават допълнително натоварване в работата, е другарска атмосфера в екипа.

Понякога най-добрите идеи изникват когато най-малко ги очакваме – например, по време на оживен разговор или контакт с приятен човек. Дори когато екипът изпитва недостиг на идеи, наличието на добри работни отношения ще бъде топливото, което ще поддържа в тях огъня да не се отказват. Помогнете на екипа си да развиват тези добри взаимоотношения.

Планирайте мероприятия, в които вашите служители могат да участват, за да се запознаят по-добре. Тренирайте заедно, хранете се заедно по време на обедните почивки, играйте игри, за да сплотите своят екип.

3. Насърчавайте сътрудниците да излизат извън рамките на своята работа

Изследването на Университета във Финикс намери един ключов момент, който блокира инициатива на сътрудниците – 47 на сто от разпитаните хора са посочили като основен проблем факта, че не ги поощряват да изпълняват нещо извън техните работни задължения. Вероятно е, че сътрудниците се обезсърчават, когато прекарват своето време вършейки едно и също ден след ден.

Поощрявайте своите сътрудници да участват в проекти, невлизащи в рутинните им задължения. На практика, 24 на сто от разпитаните сътрудници казват, че това може значително да покачи тяхната творческа нагласа. Позволете на своите хора да направят нещо в съседен отдел или да помогнат на някой член на екипа, който се занимава с нещо различно.

4. Използвайте мозъчни атаки

Всеки четвърти участник в изследването предложи да се използват мозъчни атаки за да се намират решения за проблеми във фирмата. Мозъчните атаки поощряват креативното мислене на всички участници. (Мозъчна атака е един от начините за намиране на решение – когато се събира група хора и в рамките на определено кратко време всеки участник изказва всички свои предложения за решаване на проблема. По време на този процес никой няма право да критикува или да ограничава никого. - бел. на Планета Бизнес)

Срещайте се със своите сътрудници регулярно, за да провеждате колективно обсъждане на нови идеи и да сте сигурни, че всички служители разбират общите стратегии и цели на фирмата.

5. Подчертавайте индивидуалностите

Околната среда оказва голямо влияние върху инициативата на хората. Изследванията на Университета в Миннесота показват, че хората правят по-здравомислещ избор, когато се намират в подредена стая, отколкото в разхвърлена стая. Но в същото време, неподредената стая подбужда хората да нарушават традициите – а това е ключов момент в творческото мислене.

Не всички хора приемат вдъхновяващо една и съща околна среда, затова работните места не трябва да изглеждат еднакво. Те трябва да пасват на човека, който работи на конкретното място. Позволете на своите сътрудници да изразяват своята индивидуалност като украсяват своето работно място по начин, който ги вдъхновява за работа.

6. Позволете на идеите „да узряват“

Както показва изследване, публикувано преди една година в списание по невробиология, креативното мислене се развива в процеса на инкубиране, по време на което то „узрява“ в главата на човека. Точно затова кратковременната концентрация върху решението на някой проблем рядко дава добър резултат.

Но когато на сътрудника му е позволено определено време да „не мисли“ за проблема, а да се върне към неговото решение по-късно, когато сам прецени, идеята за решението има време „да узрее“.

Понякога намирането на най-новаторските идеи отнема доста време. Позволете на своите сътрудници „да отлагат“ решението на сложни проблеми. След това има вероятност те неочаквано да открият вярното решение.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.