От PlanetaBiznes 1870
Работа за себе си също е труд
Фото @: stock.xchng

Вероятно сте от хората, които са се замисляли, дали да не започнат собствен бизнес и да работят за себе си. Но, дали работата за себе си е точно това, което най-добре отговаря на Вашите желания, начина Ви на живот, Вашия характер?

Съществуват шест основни неща, които трябва да знаете, ако искате да разберете подхожда ли Ви начина на живот на бизнесмен или за Вас е най-добре да продължите да работите в екип като наемен работник и да не се излагате на риск.

Независим човек ли сте?

Собствения бизнес не е временна занимавка, която лесно да започнете и лесно да приключите. Ако искате да започнете бизнес с цел „да опитате” и, ако не се справите, да продължите да работите като наемен работник, значи желанието Ви за независима работа не е достатъчно силно и ще Ви е трудно да се справите самостоятелно.

Отговорете на себе си, можете ли ефективно да управлявате собственото си време, можете ли самостоятелно да планирате собствен бизнес и да разпределяте своите задачи и задачите на своите работници (ако ще имате такива)? Ще можете ли да поемате цялата отговорност за действията на фирмата си и самостоятелно да вземате решения?

Търсите ли разнообразие ? Мечтаете ли да завладеете нови хоризонти?

Хората, които работят за себе си, не понасят рутината. Те по-скоро предпочитат да изследват нови области, да развиват нови проекти, да установяват нови контакти, отколкото ден след ден да изпълняват една и съща работа.  При това, бизнесменът не бива да изпуска от поглед това, което става във фирмата му и да се занимава с куп рутинни задачи? Ще успеете ли да се справите с тези две направления едновременно?

Искате ли непрекъснато да придобивате нови знания и умения?

Хората, които работят за себе си трябва непрекъснато да подобряват своите знания, умения и да придобиват нов опит. Новите знания са необходими за да се поддържа жизнеността на бизнеса и да се привличат повече клиенти.  Пазарите непрекъснато се променят, затова на всеки бизнесмен се налага непрекъснато да научава нови неща, касаещи бизнеса му и неговите клиенти. Готови ли сте непрекъснато да се учите?

Искате ли по-успешно да съчетавате работата и личния си живот?

Както се казва, живеем само веднъж, затова много хора предпочитат да работят за себе си за да могат по-ефективно да съчетават работата и личния си живот.  В крайна сметка, бизнесмените сами си установяват работния график. Те по-лесно могат да намерят време да общуват със семейството си, да се занимават с някакво хоби или да почиват. Една от привлекателните страни да работите за себе си е възможността да избирате кога точно искате (или Ви трябва) да работите.

От друга страна, когато няма кой да следи за Вашето работно време и за резултатите от Вашата работа, има опасност да се разпореждате с времето си и с усилията си по неудачен начин. Ще успеете ли да поддържате добра самодисциплина?

Уморени ли сте от политиката на компанията, в която работите?

Много хора харесват сляпо да следват политика на компанията в която работят, всеки ден да изпълняват рутинните си задължения и бавно да се изкачват по кариерната стълбичка. Този тип хората не искат да поемат прекалено много отговорности и рискове. Противоположна на тази група хора е групата на бизнесмените. За тях е важно да имат добър резултат от дейността си. Те са в състояние да поемат рискове, бързо да променят своите планове и веднага да реагират на ситуацията. Вие можете ли да поемате рискове и да действате хладнокръвно в сложни ситуации?

В състояние ли сте да си осигурите достатъчно доход, ако работите за себе си?

Направете малко изчисление: колко пари ще трябва да печелите за да имате достоен живот. Колко пари Ви трябват за да плащате за своето жилище и храната, да поддържате колата си, да поемате необходимите семейни разходи? След това оценете, колко печеливш е бизнеса с който искате да се захванете, колко часа на ден ще Ви се налага да работите за да поемете необходимите разходи. Предвиждайте варианта, че няма да имате изобщо никаква печалба през първите няколко месеца на започване на бизнеса си. Имате ли възможност да поемете финансови рискове, най-вече през първоначалния етап от бизнеса си?

Премислете всичко внимателно и ще успеете да вземете правилно решение – дали да останете на наемната работа или да започнете собствен бизнес.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Хубава статия. Нищо не е лесно и всичко трябва да се обмисля предварително.