От PlanetaBiznes 6994
Бизнес правила от Ричард Брансън

Най-ценния навик на всеки лидер е умението бързо да взема верните бизнес решения. Но как да определите какво решение от всички възможни е най-добро за бизнеса в момента? Въпросът никак не е лесен.

За щастие, има успешни хора, които не само успяват да правят минимум грешки, а и споделят своят начин за оценяване и избор на успешни бизнес решения. Ние в Планета Бизнес решихме нищо да не измисляме, а да ви дадем правилата, които в сайта си споделя Ричард Брансън.

Съществуват общи правила, които помагат да се направи решаваща стъпка.

Всяко решение оказва определено влияние върху други съществуващи възможности. Решението може да се окаже добър избор, но как да разберете дали това наистина е така....

Г-н Брансън  е сигурен, че вземането на обосновано решение не се отличава много от работата на съдебните заседатели - всички разумни съмнения трябва да бъдат отстранени преди да можете да изнесете едно или друго решение. Той отбелязва, че корпоративните решения, за щастие, обикновенно не касаят въпросите на живот и смърт.

Да видим петте общи правила, които му помагат в разумните рамки от времето да вземе решение и да направи решаваща стъпка (или да не направи). Съветите на  успешния предприемач са:

Не съдете за съдържанието по външния вид

Вие, както и аз самият, можете да се поддавате на първото впечатление когато се запознавате с хора, но не бива да позволявате на този мисловен процес да влияе върху вашето решение.

Ако идеята, която току що сте изслушали, ви изглежда наистина добра, напълно е вероятно да не грешите. Но не бива да допускате първата ви реакция да влияе върху способността ви обективно да претеглите минусите и плюсовете, когато те бъдат представени.

Подготвяйте се старателно

Ако на пръв поглед не се виждат никакви съществени недостатъци, това изобщо не значи, че ги няма. Затова намерете този, който ще ги изрови и оцени, докато още имате време – за да не съжалявате, ако ги откриете след като сте стартирали сделката.

Два пъти по-важно е да настоявате да бъде направено това „домашно“, ако вашите колеги единогласно подкрепят този проект.
Съвершенстово не съществува, затова усърдно търсете всякакви скрити недостатъци.

Страхувайте се!

Мъдрите инвеститори са готови на много неща, за да обезопасят своите вложения, и при създаването на бизнес вие също трябва да се стараете да използвате такива стратегии.

Например, когато сме стартирали Virgin Atlantic, единствен начин да убедя моите делови партньори в Virgin Records да приемат риска, се е заключавал в това да се договорим с Boeing – Boeing да вземе нашия самолет 747 след една година, ако нещо при нас потръгне не както очакваме.

(С други думи, фирмата купува самолет Boeing 747 и стартира своите авиационни услуги. Ако след една година проличава, че бизнеса не върви, Virgin Atlantic просто връща самолета на производителя. Хитър похват, не смятате ли? - бел. на Планета Бизнес)

И до настоящия ден в такива гигантски капиталоемки предприятия, каквито са Virgin Galactic и Virgin Voyages ние винаги отделяме много време за да намерим оригинални начини за намаляване на рискове.

Разтягайте времето

Ако имате време да използвате "старателно планирано бавене" - направете го. Колкото повече време имате за подготовка преди да вземете решение, толкова, като правило, е по-добре. Стига да не изпаднете в „аналитичния ступор“.

По време на по-дълбокото проучване вие можете да намерите по-добри алтернативи или пазарът може да се промени.

„Вземането на разумни обосновани решения е това, за което на лидерите плащат големите пари. В действителност, няма такова знание, което позволява да го правите правилно всеки път.“ - смята Ричард Брансън.

„Затова (за съжаление) вземането на решения не може да се програмира така, че то да става точно както трябва и без изключения. Но все пак, в рамките на половин век, през които се занимавам с бизнес, аз използвах приведените по-горе съвети, за да улесня този процес.“

Както виждате, никой и нищо не може да ви гарантира, че няма да правите грешки в бизнеса. Просто правете по-добра оценка, бъдете предпазливи и спечелете време за да проучите въпроса максимално добре.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Внимание: Измама с кредитни карти и пари
Регистрирате се и убеждават за инвестиция в крипто от Guadian Invest

Въпросната фирма е с 2лв капитал, връзки в Кипър – където са всички форекс измамници и собственост на офшорка за да не разберете кой ви ограбва.

Фирма Guadian Invest е замесена в схема с кредитни карти и пари

Гергана Стефанова Чорбаджийска е титуляр на фирмата, но не си правете илюзии. Тя дори не знае, че сте й пратили пари

Аз бях подведен от служител на име Цветелин Йорданов - 0886738409

Бях измамен от
https://guardianinvest.co/
Има ли надежда си върна парите ?

Мой Агент в Guardian Invest беше Цветелин Николов - +447447329230
и също бях измамен. Подал съм жалба, но нищо.

Аз също съм жертва на въпросната фирма и кореспонденцията ми беше Антоанева Ангова
+ 359877660232

Благодарение на Гуардиан Инвест изгубих над 10хил. Най-вероятно няма повече да си видя парите, но поне дано други хора на изгорят като мен!

Толкова добре ме заблудиха, че изтеглих кредит за да инвестирам в Guardian Invest. Как може да съм бил толкова наивен …. Хора не се връзвайте като мен!