От PlanetaBiznes 9373
Предприемачески бум в САЩ
Фото @: stock.xchng

Статистика: САЩ са на прага на нов предприемачески бум, а за това има поне две фундаментални причини – икономическата криза и стареенето на населението.

Това е заключението на проучването на Kauffman Foundation, цитирано от АП. В доклада се припомнят редица любопитни факти, доказващи тази теория. Исторически преглед показва, че именно във време на криза, рецесия и застой са създадени повечето от водещите американски компании.

Сред тях са Microsoft, Disney, McDonald’s, Johnson & Johnson, 3M, Adobe, Apple, CNN, Chevron, Exxon Mobil, Gallup, General Electric, Hyatt, IBM, Kraft, Merck и т.н.

Допълнително проучването показва, че представата за млади гении, като „мотор“ на компютърната революция, не съответстват на истината.

Средностатистическият основател на IT нови компании в САЩ е на 39 години. Освен това в периода от 1996 г. до 2007 г. американците на възраст 55-64 г. са основали повече компании, отколкото 20-34- годишните американци. Авторите на проучването обясняват този феномен достатъчно просто – на първо място като правило по-възрастните имат повече знания, професионални навици и стартов капитал.

На второ място – те в значително по-ниска степен са заинтересувани от кариерата на наемни работници – или времето, когато можеше да се работи в една компания за цял живот остава в миналото. Допълнително на младите им е по-лесно да намерят наемна работа, отколкото на възрастните. Така че на фона на ръст на продължителността на живота и подобряването на здравеопазването, то в САЩ в близките години може да се очаква създаването на рекорден брой нови компании и рязък ръст на заетостта.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.