От PlanetaBiznes 25594
Доналд Тръмп
Фото @: Доналд Тръмп

Милиардерът Доналд Тръмп дава 10 съвета на хората, които искат да забогатеят. Този бизнесмен има много интересна история. През 80-те години на миналия век той е загубил цялото си милиардно състояние, но не след дълго успешния предприемач е успял пак да го възстанови! В момента Тръмп притежава 3 милиарда долара.

В своята книга „Тръмп. Как да станеш богат” предприемачът, основавайки се върху собствения жизнен опит, дава на начинаещите бизнесмени съвети как да спечелят първия си милиард. Някои от съветите ни се виждат доста странни, но фактът си е факт – Тръмп е милиардер.

1. Обличайте се в съответствие със своя социален и културен статут

С годините Тръмп е разбрал, че изобщо не е вярно да се обличаш в евтино облекло. Може, разбира се, да си купиш нещо по-евтино (нали, никой няма да разбере истинската цена), но това «нещо» ще изглежда струващо точно толкова пари, колкото сте платили за да го купите. «Облеклото казва за нас много неща още преди да сме отворили устата», - отбелязва Тръмп.

2. Провокирайте околните

Добър начин да оцените тези, с които преговаряте е да казвате провокационни, добре обмислени изречения. По реакцията на събеседника лесно може да се разбере, какъв човек и бизнесмен е той.

3. Станете своя собствен финансов експерт

Тръмп смята, че не си струва да се наемат финансови консултанти, тъй като се знае за много случаи, когато тези „професионалисти” са докарвали до банкрут. По-добре е да се учите на този занаят сами, като четете информация в бизнес-списанията.

4. Умейте сами да се защитавате

„Око за око, зъб за зъб”, - казва Вехтият Завет. Ако Вас Ви натискат – отговаряйте по същия начин, ако наскърбяват – нападайте. Не се доверявайте на никого, дори на най-близкия приятел – той във всеки момент може да посегне на Вашите жена и пари.

5. Грижете се за косата си

Милиардера го критикуват за това, че често се сресва. Но, той самият смята това за много важно.

6. Избягвайте ръкостисканията

Силните ръкостискания могат да станат причина за инфекция. Затова ръкостисканията трябва да се избягват – нали Ви трябва добро здраве!

7. Слушайте своята интуиция и се подчинявайте на инстинктите си

Колкото и дипломи да имате, старайте се да слушате вътрешния си глас. Понякога се появяват едвам забележими признаци за това, дали трябва или не да се сключва определен договор или да се прави среща с определен човек или хора.

8. Бъдете оптимист, който е готов за неудачите

Трябва да бъдете оптимист, и в същото време да бъдете готови за всякакви проблеми и падения. Това ще Ви позволи да съхраните вътрешната си енергия и ще ви предпази от неприятни изненади.

9. Обръщайте внимание върху детайлите

Важно е да се помнят детайлите на всички събития, думи и постъпки. Непознаването на тези аспекти също Ви обрича да имате неприятни изненади!

10. Подписвайте брачни договори

Понякога чувствата надделяват над разума. На Вас може да Ви се струва, че с този човек винаги ще бъдете заедно и, че брачният договор не Ви трябва. Но, авторът на книгата предупреждава, че не бива да мислите по този начин. Винаги трябва да имате брачен контракт, защото можете да загубите всичко към което сте се стремили с години.

В края на книгата си Доналд Тръмп казва, че ако не би следвал на тези съвети, то „книгата би била написана не от милиардер, а от човека който е загубил много неща”.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Tezi 10 pravila smiatam da izpolzvam pri moeto na4inanie v biznesa…zavladiava6to e,ne koi da e dava saveti ot tozi sort,a samia “profesor” na miliarderskite nauki,a i samiyat toi kolko si izpati ot nespazvane na niakoi ot sobstvenite si nastavleniya…s IVANA naprimer.ets..ets

За “патенето” с Ивана – вярно си е. Но, след като сам е изпатил, Тръмп е поумнял и сега може да ни дава ценни съвети. :)

kak shte ima samo 3 miliarda??????

tova sa palni izmislici za men

ех ако беше в българия ... едвали ... да стане ..богат..
ако бачкаше в крмиковци..
е можеше да стане политик . за да забогатее..
и тои като всички..не казват истината..

СУПЕР ДАСИ БОГАТ