От karierist 28669
Имате ли потенциал да започнете собствен бизнес?
Фото @: stock.xchng

Няма значение, дали бизнесът е малък или голям - съществуват универсални характеристики, присъщи на бизнесмените. Наемните работници имат по-малко отговорности от предприемачите, а често и много повече свободно време. Посочваме ви няколко въпроса, които ще ви позволят да оцените собственият си потенциал.

Фактът, че четете тази статия показва, че се интересувате от възможността сами да си станете работодател и да работите за себе си. Някои от Вас не се решават на тази стъпка, защото се съмняват, че самостоятелната заетост е точно това, което Ви трябва. Тук ще разгледаме няколко въпроса, отговорите на които ще Ви позволят да прецените, дали характерът Ви и начинът Ви на живот ще Ви позволят да станете бизнесмен. Има вероятност, че след като ще отговорите на въпросите които посочваме, ще решите, че за Вас е по-добре да правите кариера като наемен работник и да не поемате отговорността на собствения бизнес.

1. Може ли бизнесът да стане Вашия начин на живот?

Повечето от нас мислят, че за хората, които имат собствен малък бизнес, това е временен начин да си изкарват прехраната. Разбира се, съществуват и такива „бизнесмени”. Наред с това всеки от нас познава човек, който с интерес и хазарт се занимава с бизнеса си. За тази група бизнесмени бизнесът е начин на живот, отговарящ на тяхната представа за пълноценната им личностна реализация.

Отговорете си честно, добре ли се оправяте с времето си? Можете ли да го разходвате рационално, без да ощетявате личния си живот? Дали сте отговорен и организиран човек? Дали можете да подчините живота си на потребностите на Вашия бизнес?

2. Откривател ли сте? Желаете ли да откривате и постигате нови неща?

Колкото и да изглежда невероятно, хората, които работят вкъщи или имат собствен бизнес, не обичат рутината. Управлението на собствена фирма, дори тя да има само един работник, изисква да бъдете гъвкави, любознателни, контактни и съзидателни.

Бизнесът не е за Вас, ако търсите сигурност и чувствате, че спокойствието на рутината е предпочитаният от Вас начин на живот.

3. Готови ли сте да се учите?

Управлението и развитието на собствен бизнес ще изискват от Вас непрекъснато да повишавате своята квалификация, да придобивате нов опит. Колкото и да сте подготвени и квалифицирани в момента, бизнесът Ви няма да оцелее, ако не се борите за него, не привличате нови клиенти и не сте в крак с новите неща на пазара.

4. Имате ли нагласата да съчетавате работата си и личния си живот?

Самостоятелната заетост е нож с две остриета. От една страна, можете сами да се разпореждате с времето си и с работния си график. От друга страна, има опасност да ощетите една част от живата си - или личното си време или работата (бизнеса) си.

Повечето хора, решили да работят за себе си, са били мотивирани от факта, че ще съчетават работата и личния живот по начина, по който искат. Наистина, когато сам си началник, по лесно можеш да отделиш време за семейството си, хобито или почивката.

5. Омръзнала ли Ви е рутината на живота на наемен работник?

Доста хора предпочитат ден след ден да извършват рутинни задължения в работата си, да не поемат големи отговорности, да играят по правилата на своят работодател и да правят бавна кариера като наемен работник. Това също е начин да направите успешна кариера.

Живота на бизнесмен не може в никакъв случай да се нарече рутинен! Трябва да можете да рискувате, да поемате отговорности, да планирате и да коригирате плановете си, да имате бързи реакции и да работите с много хора.

6. Има ли потенциал да печелите достатъчно от бизнеса си?

Направете малък бизнес-план на живота си като бизнесмен. Сметнете, колко пари Ви трябват „за живот”. Какви лични и семейни разходи имате за наема на апартамента, тока, колата, храната и т.н.? После сметнете, какви потенциални приходи можете да имате от собствения бизнес. Пресметнете, колко време на ден трябва да отделяте за работата си, за да печелите достатъчно добре. Трябва да сте сигурни, че бизнеса Ви ще Ви осигурява достатъчно пари за прехраната.

Сега, след като сте отговорили на тези въпроси, можете да прецените, дали се струва да се откажете от кариерата на наемен работник и да се захванете със собствен бизнес.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Здравейте,бизнесът ми е потръгнав до колкото може да се каже но несъм регистрирана фирма,а искам да бъда,искам и нови машини за целта търся финансиране-трябва ми съвет!

Евгени, направете си регистрация във форума на Кариерист – там повече хора ще могат да Ви помогнат със съвет.
Успех!

Бих желала да се занимавам с почасово гледане на деца по домовете с възможност за езиково обучение.Помогнете ми със съвет как бих могла да стартирам.

bix iskala da rabota kato masajist na 4astno no se 4uda kak da postapa za na4alo

Bih izkal da se zanimavam s zelen4ukoproizvodstvo a i imam takova vi6e obrazovanie ot kade da zapo4na?

imam nyjda ot sponsor za zasiavane na goliam masiv ot lavandyla pe4albata na polovina

Imam odavna biznes planove i idei,no vsi4ki ot tiah iziskvat po golemi finansi,a as niamam nikakvi,daite i vie va6ite idei.
Kakuv biznes bihte otkrili s 5000 lv?
Blagodaria za otgovorite :)

1.До евгени
Това е добре, че бизнеса Ти е потръгнал.В Б-я в началото не езадължително да си регистрираш ф-ма, така ще спестиш куп разходи, но с разрастване на дейноста ще ти трябва име,търговска марка,някакъв офис с тел/факс и тн.Друг проблем е че Банките няма да те финансират ако нямаш фирма и история на тази фирма, ще искат за последните 3 години да видят какви обороти си правил и каква печалба имаш, затова регистрирай си едно ЕООД, става бързо лесно и почти без пари.Вече приеха че може да си регистрираш фирма с капитал 2 или 5 лева беше.А самата регистрация може да си я направиш сам изтегли си документи от интернет не е нужно да плащаш на адвокати.Но счетоводител със сигурност си намери ДОБЪР !
дО donka
Ако имаш документ, е по лесно, но първо е хубаво да поработиш в някой такъм салон да натрупаш клиенти и след това да си ги привлечеш в твоя частна практика.Друг вариянт е чрез обява в медиите, но има опасност да не пазберат какво точно масажи предлагаш ?!?:-)
до ajden
Труден въпрос 5000 лв вече са нищо пара.По добре не ги харчи, а се пробвай в някой вече разработен бизнес ПРИМЕРНО Мулти Левел Маркетинг : там с малко средства и повече обикаляне и създаване на контакти може да натрупаш някакъв капитал за собствен бизнес, премер са LR COSMETICS.
Друг вариант е да инвестираш в стоки на който цената се вдига примерно ЦИГАРИТЕ след нова година ще поскъпнат, такъв пример са горивата внос от Турция.
Успех на всички, дано съм помогнал поне малко :-)

Imam namerenie da napravq biznes no vse oshe nqmam konkretna ideq.Tarsq savet.she mojeli dami dadesh konkretna ideq za biznes i sumata koqto she mi trqbva za dago napravq.

Здравейте!Имам нужда от съвет.От 2 години се занимавам със производство на гердани,Гривни и обици като до сега съм успяла да продам няколко бройки.Правя ги изцяло ръчно от моделин.Бих искала и занапред с това да се занимавам,но проблема е це няма как да ги предлагам.Направих си фирма,но за момента нямам възможност да направя магазин.Не знам къде бих могла ,да предлагам изделията си.Ще очаквам вашите съвети.