От karierist 2032
StartUp: Задържане на служители в млада фирма
Фото @: stock.xchng

„Задържането на най-добрите работници е траен проблем за всички млади фирми, пише Ерик Шерман в Inc.com. - Как бихте могли да ги накарате да останат, когато активните работници сами имат предприемачески усет? Може би да им изиграете едно хоро? Или да им дадете щедри бонуси? По-добре е да им отворите вратата, за да могат те да напуснат без проблем.”

Точно това прави Даниел Сакс, генерален директор на фирма „AppDirect”, изработваща B2B-приложения. За няколко години тази фирма е увеличила персонала си от трима души на деветдесет. Отчитайки стойността на търсенето на нови таланти, можем да помислим, че той предлага отлични бонуси и стимули, които помагат да се запазят сътрудниците, но истината е, че всичко става точно по обратния начин.

Проверка в реалните условия

Сакс търси хора, които имат много голям потенциал и опит на работа в успешни фирми и които искат да започнат собствен бизнес, но тъй като нямат достатъчно средства, само планират собствен бизнес за в бъдеще.

„Ние търсим в кандидатите това, което съответства на културата на нашата фирма – да целят откриването на собствена фирма”, казва Сакс.

Неговият начин за мислене е доста прагматичен. Наистина е много сложно и на практика не е реално да направите така, че талантливите хора да остават да работят във вашата фирма години наред. Затова „AppDirect” е решила да направи експеримент. Целта му е да се види може ли фирмата да получава повече, наемайки на работа хора, които могат много бързо да напуснат, като ги прави партньори след тяхното напускане.

„AppDirect” е търговска площадка, която, за да се развива и расте непрекъснато, непрекъснато се нуждае от нови иновационни продукти. Затова Сакс предлага сделка. Разработчиците на продуктите трябва да работят във фирмата в рамките на две години. През това време те дават цялата си енергия за постигането на корпоративните цели и едновременно изучават основите на лидерството, маркетинга, продажбите и правото, т.е. знанията, които трябват, за да се управлява собствен бизнес.

След две години тези сътрудници могат да напуснат. Те имат собствени идеи, но Сакс знае, че повечето от тях отново ще създават B2B-приложения, които ще продават чрез неговата фирма, увеличавайки броя на клиентите и печалбите на фирмата.

Дали това ще работи?

В рамките на своя план, Сакс предоставя на някои разработчици помещение за половин година, където те могат да реализират своите бизнес идеи. След половин година „AppDirect” кани инвеститори (сред които е и самият Сакс) на презентации на новите фирми.

Идеята е интересна, но още е рано да се говори как точно ще работи програмата на Сакс, защото това в момента е иновационен стратегически експеримент. Какво би могло да се случи в най-лошия случай? Разработчиците ще напускат след две години, защото такъв е договорът и „AppDirect” ще търси нови хора? Възможно е някой да остане за по-дълъг срок. Във всеки случай, този експеримент е пример за това как един предприемач може да опита нещо ново без голям риск, като при това получава допълнителен потенциал за развитие на своята фирма.

Този експеримент ни изглежда интересен. Какво мислите по въпроса?


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.