От PlanetaBiznes 2079
Клиенти, конкуренти и доставчици - Струва си да знаете, какво не знаете за бизнеса си
Фото @: 123rf

Никой от нас не притежава всички знания на света и, затова, не е трудно да предположим, че има неща, които не знаем. Много е опасно да не познаваме важни неща за бизнеса си, но понякога е много трудно да определим, какво точно не знаем. Другата опасност е, че не се замисляме, какви въпроси бихме могли да зададем, за да проясним картината и да задържим клиентите си.

Разбира се, никой не познава бизнеса Ви по-добре от Вас, но не се оставяйте слепи – със сигурност има неща, познати на Вашите конкуренти и им даващи доста преднина в бизнеса.

Няма да Ви оставяме в неизвестност – насочваме Ви към основните въпроси, които веднага можете да си зададете, за да откриете неща, които, вероятно, не познавате за бизнеса си.

1. Какво точно правят Вашите конкуренти?

Запитайте се дали Вашите конкуренти в момента правят нещо по-добре от Вас. Какво те знаят, което Вие не знаете? Дали в момента не реализират някакви нови успешни стратегии, които дори не сте забелязали? Най-вече обърнете внимание на най-успешните си конкуренти. Намерете източници на информация за Вашите конкуренти и ги разпитайте ненатрапчиво. Търсете успешни идеи (парите не винаги са от решаващо значение, дори ако конкурентът Ви разполага с по-добро от Вашето финансиране).

2. Посъветвайте се с Вашите клиенти

Вашите клиенти познават своите потребности, интереси и предпочитания по-добре от Вас. От Вас зависи дали успявате да получавате достатъчно достоверна информация от тях. Може би Вашите клиенти имат някакви важни за тях потребности, които бихте могли да удовлетворите, но не се сещате за тяхното съществуване. Не пропускайте една добра възможност да получите информация от първа ръка (още повече, че Вашите клиенти винаги са пред Вас).

3. Разпитайте своите доставчици

Консултирайте се със своите доставчици за нови идеи. Те виждат това, което Вашата конкуренция прави редовно и може да бъдат по-осведомени за някои неща, които правят най-добрите фирми във Вашата индустрия.

4. Недоволни клиенти

Те са извор на много ценна информация. Не отбягвайте да изслушвате недоволните клиенти. Опитайте се да разберете, дали в недоволството на клиента има рационална мисъл или той само се сърди без причина. Ако откриете сериозен проблем, можете да прецените дали да разрешавате подобни проблеми във всеки конкретен случай или да инвестирате повече време и други ресурси, за да отстраните корена на проблема.

5. Излезте извън своята индустрия

Не ограничавайте погледа си само в рамките на индустрията, в която работите. Обърнете своето внимание към други фирми в различни индустрии. Вижте как те насърчават и обслужват своите клиенти, как и къде събират информация. Прегледайте техните реклами, посетете уеб сайтовете им, прочетете рекламните им брошури и влезете в техните магазини. Какво правят те, което Вие не правите и дали бихте могли да ползвате същите похвати в своя бизнес?

6. Коментари от бивши и настоящи клиенти

Добре е да имате някакви анкетни карти или устни запитвания към бившите си клиенти. Помолете ги с няколко думи да изразят мнение си за Вашия бизнес. Често такива анкетни карти са пълни с идеи, насоки и възможности. Някои от идеите на Вашите клиенти ще бъдат добри, други лоши, а трети - велики.

 

Приемете факта, че някой друг може да Ви даде по-добър отговор за бизнеса Ви, отколкото Вие самите и ще имате много по-малко важни неща, които бихте могли да изпускате.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.