От PlanetaBiznes 9386
Предложение за бизнес партньорство
Фото @: Microsoft

Вие сте късметлия, ако винаги с лекота и навсякъде намирате делови партньори – някой познат на някой познат, човекът, когото случайно сте срещнали на някоя изложба или презентация, хората, които сами са ви открили. В живота, обаче, най-често се налага сами да си търсите делови партньори, като да изпращате купища писма с предложения за сътрудничество. Ще разгледаме как трябва да изглежда такова предложение, за да заинтересува потенциалния партньор и да го накара да ви отговори.

Стъпките не са трудни за изпълнение и със сигурност вече познавате повечето от тях. Сега вече настъпи момента просто да свършите работата, която знаете на теория:

1. Изберете фирмите, които според вас биха проявили интерес да ви станат партньори. Добре е да разберете за името на човека, към когото трябва да се обръщате. Психолозите са забелязали, че ако писмото е адресирано до конкретен човек и съдържа изрично името му, то по-често бива прочетено.

2. Пишете кратко. Използвайте делови стил на писане. Можете да маркирате някои важни моменти от своето писмо в по-дебел щрифт, но не се увличайте – все пак писмото ви съдържа делово предложение, а не реклама на детско парти.

3. Спазвайте добрия тон. Това не значи, че трябва да използвате „завъртени” речеви обрати, просто не забравяйте да използвате „благодаря”, „с уважение”, „здравейте” и т.н. Обръщайте се към адресата господин/г-н или госпожа/г-жо. Ако не сте сигурни дали жената, към която се обръщате, омъжена или не, обърнете се към нея като „госпожо”/г-жо.

4. Пишете с прости изречения. Човекът, който чете бизнес предложение, го преглежда бързо и „по диагонал”. Той трябва да има възможност да схване същността на предложението без да му се налага внимателен прочит на текста.

5. Посочете в своето предложение конкретните данни. Те не бива да представляват основната част на текста и да заменят самото предложение, но ясно и точно да покажат изгодата от предлаганото от вас сътрудничество. Можете да посочите, например, че вашият продукт е с 10 на сто по-евтин от конкурентния и че сте готови веднага да изпратите прайс листата. Конкретните числа добавят „сериозност” във всяко делово предложение.

Сега използвайте нашите съвети и подгответе няколко „стандартни” писма. Намерете адресите на потенциални партньори, като можете да използвате достъпните в интернет каталози на фирми в интересуващата ви област, сайтове с обяви и други източници. Изпратете на потенциалните партньори своите предложения за сътрудничество, като можете леко да променяте текста на „стандартното” писмо, в зависимост от конкретните характеристики на всеки партньор.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.