От PlanetaBiznes 2299
Управление на времето
Фото @: Microsoft

Бавенето е един от най-опасните и болни проблеми във всеки бизнес, в това число и в онлайн бизнеса. При това от него страдат всички – от най-зелените новаци до най-най-стабилните професионалисти. Терри Дин, с цялото ми уважение, - също.

Никога няма да повярвам на нито една дума на този, който казва, че никога не е страдал от желанието да проточи нещата и никога не му се е поддавал, защото такъв съблазън съществува и той, наистина, е доста голям, а понякога става и непреодолим. Толкова е лесно и приятно понякога да отложиш това, което трябва да направиш днес за утре, за другия ден ... или да дадеш на себе си (и на околните)„твърдата” си дума да изпълниш набелязания план през следващата седмица ... или в най-близките няколко седмици...

Но само да не е днес. Утре е друго нещо. А днес ... но, защо да говорим за това, и така всичко е ясно ;-)

Познавате себе си?

Ето, сами виждате ...

Наистина при мен, в моята работа, нещата стоят примерно по същия начин, само където подобни прояви се случват при мен много, много по-рядко, отколкото при повечето онлайн бизнесмени (най-вече при начинаещите)и носят не толкова явно изразен характер.

Но все пак, дори и аз със своят повечеот 10-годишен опит, периодично се сблъсквам с чудовището, името на което е  „ще свърша всичко утре”.

Представяте ли си?

Най-важния въпрос, който вълнува всеки, който разбира дълбочината и опасността на дадения проблем, всеки, който желае да се отърве от него (или поне съществено да намали неговите негативни последствия)звучи по следния начин: Как да се боря с това?

Какво да направя, за да престана да отлагам за утре това, което трябва да бъде направено днес?!

Решението на този проблем съществува, то е доста ефективно и, поне за мен, то твърдо работи вече дълги години. И нещо ми казва, че и за вас то ще работи също толкова добре.

Достатъчно е само да свикнете да следвате моята 7-стъпковата система за борба с бавенето. А как тя изглежда и работи, ще ви разкажа още сега.

Да вървим.

1. Направете си за навик да правите бележки относно практическата реализация на задачите си и ги превръщайте в планове за практически действия.

Това е първата и много важна стъпка по пътя на борбата с бавенето.

Когато изучавате някакъв информационен продукт, слушате уебинар (интернет семинар) или се намирате на някакъв семинар на живо, трябва да записвате най-напред не това, за което там се говори и се пише (независимо от това колко чудесна информация ви поднасят), а това, което вие трябва да направите във връзка с чутото или прочетеното, при това трябва да го направите в най-близко време.

В повечето случаи предприемачите само правят бележки и записки, съдържащи полезна информация, която те са прочели или чули, но такива записки всъщност с нищо няма да ви помогат в създаването и развитието на собствен бизнес.

Защото единственото,което има значение, е информацията, която реализирате в своята работа.

Затова трябва да правите бележки за практическата реализация. След това, когато приключвате с изучаването на някакъв материал, всяка от тези бележки трябва да превърнете в план за работа. Точно появяването на тези планове на бюрото ви измерва ценността на информацията, която изучавате.

Ако след като сте научили някой информационен продукт или след като сте посетили някой семинар имате в ръцете си поне един план за практическо приложение, тогава не сте хвърлили на вятъра своите сили, време и пари. Ако пък сте продължили да седите пред чистия лист хартия, след като сте прочели стотици страници или сте слушали няколко часа – значи това, което сте изучавали не струва и две стотинки.

Единственото предупреждение към вас – не бива да съставяте наведнъж повече от три плана за действие, въпреки, че често сте съблазнени да го направите. Ако по време на изучаването на някакъв информационен продукт сте си записали три направления за по-нататъшната практическа работа и сте превърнали всяко от тях в широк план за действие – спрете и се върнете по-късно към материала, само след като сте изпълнили първите три плана.

2. Отървете се от своите страхове

Дали ви харесва ви или не, но не на последно място стои най-баналната причина – страхът.

От какво, в същност, се страхуваме?

Ще се смеете – ние се страхуваме от това, което ще се случи на нас след като направим поредната практическа стъпка. Някои се страхуват да загубят ... но в повечето случаи ние се страхуваме от успеха! Глупост? В никакъв случай. Ние толкова сме свикнали, че нищо не можем да направим и че в живота си имаме много проблеми, че нашето подсъзнание приема подобната ситуация като норма и всичко, което става извън нейните граници, предизвиква нашия страх. В това число и успехът – защото от гледната точка на нашето подсъзнание, успехът се явява отклонение от нормата.

Затова ние подсъзнателно се страхуваме от него.

Аз отдавна съм променил своето отношение към загубите. Ако новия ми проект се оказва неработоспособен – не съм загубил. Аз само съм провел тест, който е показал, че този модел не работи, следователно трябва да превключа на нещо друго. И след като съм получил резултатите, които искам от този тест, трябва да започна следващия – това е цялата работа.

Съветвам ви да изработите в себе си точно такова отношение към успехите и загубите. То е чудесно с това, че не приемате лично успехите или пораженията. Вие само придобивате опит, който води до израстване в бизнеса. Подобен опит не винаги бива приятен, но няма къде да се скрием от него.

3. Изключете всички разсейващи фактори

Представете си следната проста ситуация – трябва днес (в идеалния вариант – още на момента)да напишете статия, да проведете работа по сайта си, да запишете видео или аудио...

Но толкова е лесно да се измъкнете от поставената задача и да отложите „за утре”, когато непрекъснато нещо ще ви разсейва – „спешната” проверка на входящата поща, „спешни” обаждания по телефона, „спешно” посещение на любимия ви форум...

Трябва просто да изключите всички разсейващи и дразнещи фактори по време на работа. Трябва да се откъснете от всичко това и да се съсредоточите върху поставените задачи. Когато трябва да напишете нещо затворете всички програми, освен текстовия редактор, и пишете. Нищо друго не ви вълнува в този момент, колкото и да изглежда „спешно” – трябва да свършите точно определена задача, затова трябва да се фокусирате върху нея.

Всичко останало – за после.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.