От karierist 1674
Тези три типа хора трябва да уволните още днес
Фото @: Flickr

Успешният лидер умее навреме да уволни сътрудник, който е станал част от проблема. Ако сте се сблъснали с някой от долупосочените три типа сътрудници и не сте успели да ги промените, кажете им „довиждане”, съветват в Businessweek консултантите от Maddock Douglas.

1. Жертви

Жертвите разглеждат всякакви сложни ситуации като зло уручасване, а не като поредния проблем, който трябва да се реши. Всички ние от време от време си слагаме маската на жертвата, но някои хора превръщат живота си в една непрекъсната страшна трагедия. Те често се дразнят и почти винаги са недоволни от нещо. Дори в почти идеалната обстановка те намират причини да се оплакват.

Жертвите не търсят възможности, те търсят проблеми. Те не могат да бъдат двигатели за нещо ново. Ако се занимавате с иновациите, уволнявайте жертвите. Но бъдете готови, защото те ще се оплачат на вас, затова предварително подгответе всички необходими документи.

2. Хората без вяра

Хенри Форд някога е казал: „Ако мислите, че сте способни на нещо, вие сте прави. Ако мислите, че нищо няма да можете да направите – вие също сте прави”. Между екипите на победителите, чиито действия променят пазара, и екипите на неудачниците съществува една важна разлика – наличието или липсата на вяра. Победителите вярват в своите сили, а губещите се съмняват.

Великите лидери разбират това, затова намират и помагат на тези, които вярват във фирмата. А „невярващите”, чиито идеи като тумор се разпростират из фирмата, изтребват без съжаление. Ако вашата мисия е да направите нещо ново, но във вашия екип има „невярващи”, значи сте ужасен лидер или преднамерено затваряте очите си на това.

3. Всезнайковци

Най-добрия иноватор е този, който се учи, а не този, който знае всичко. Същото може да се каже за културата на иновациите – това е културата на непрекъснатото постигане на нови неща. Лидерите, които създават иновационна култура, интуитивно или от опит знаят, че за да се намери нещо ново, трябва яростно да се изучава това, което е неясно. Трябва да се скочи в дълбок кладенец, да се посрещне загубата, а след това наученото да се сподели с екипа. Когато сътрудниците виждат такова поведение, те следват примера на лидера и във фирмата се заражда култура на иновациите.

За съжаление, умните и най-опитните сътрудници на фирмата, експертите, използват своите знания за да обяснят „защо това не е възможно”, а не „защо това е възможно”. Такива хора трябва да се изпращат за допълнителна квалификация. Но ако експертът не иска да се отърве от твърдите си навици, пуснете го да си ходи и го уволнете, иначе той ще попречи да се видят възможностите, които се намират право пред очите ви. В технологичния бизнес има доста примери, когато опитните хора са изпуснали нещо. Проблемът на „слепотата на експерти” се е появил доста преди интернетът. Ето два примера от историята:

„Устройството с название „телефон” има прекалено много недостатъци, за да може сериозно да се говори за него като за средството за връзка. Това устройство не представлява никаква ценност за нас”, - служебно писмо от сътрудник на Western Union, 1876 год.

„От използването на безжичната музикална кутия не може да се извлече реална комерческа изгода. Кой ще плаща за съобщения без адресат?”, - асистентът на Давид Сарнова в отговор на предложението да се инвестират пари в развитието на радиото през 1920-и години.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.