От karierist 7416
Този капитал си е мой!
Фото @: stock.xchng

Заглавието на тази статия олицетворява един от основните лозунги, които споделят огромна част от българските предприемачи. Води ли такъв лозунг до светли бизнес бъднини? По-вероятно не!

Този лозунг ни напомня за риторичния въпрос: Кое е по-добре – да си 50% собственик на нещо или 100% собственик на нищо?

В по-голямата част от случаите, а ние ще говорим само за тях, едно предприятие се създава със строго рационална цел – да ни храни и да увеличава богатството ни. Много е хубаво нещото, с което се занимаваме професионално, също да ни доставя и удоволствие, но е пагубно, ако удоволствието от работата ни стане цел. Тогава работата ще престане да ни храни. Това се казва в анализ на консултантската компания MMD Partners, изготвен по поръчка на Investor.bg.

Създали сте един бизнес и сте го отгледали като малко дете, докато си стъпи на краката. Преживели сте много емоции и лишения, но конкуренцията със сигурност няма да се впечатли от това, а напротив, ще използва всяка ваша слабост да завземе от вашата територия и да печели повече, защото това е нейната единствена цел. Емоциите са оставени за след 18:00 часа.

За да могат да се развиват, т.е. да съществуват, фирмите се нуждаят от инвестиции – в сгради, машини, персонал, канали за дистрибуция, реклама и т.н. Всичко това струва пари. Можете да вземете от приятели – 10-20-50 хиляди лева, а когато ви потрябва един милион – от банка? А какво ще заложите? Вече ипотекираната си къща или 5-годишния си автомобил? А как ще покривате лихвите след това, а главницата?

Все пак имате един изход – срещу част от собствеността върху вашата компания да привлечете външен инвеститор, който да влее необходимите свежи пари, за да разширите бизнеса и да увеличите стойността му многократно или, в по-лошия случай, просто да догоните конкуренцията, за да не ви изхвърлят от пазара.

Правилната инвестиция в правилното време води до относително многократно увеличение на стойността на вашия дял в компанията. Ако до една година очаквате стойността на вашето ЕООД да бъде 100 единици, без да допускате външен инвеститор (т.е. растеж на собствени мускули), но имате и възможността срещу 50% от капитала да привлечете нужните инвестиции отвън, така че стойността на фирмата след 1 година да е 500 единици, то в двата случая след 1 г. вашият дял от компанията ще струва съответно 100% от 100 ед. = 100 ед. или 50% от 500 ед. = 250 ед. Очевидно вторият вариант е много по-изгоден за вас.

Допълнителните плюсове от такава инвестиция са, че тя няма срок за връщане, върху нея не текат лихви, които иначе ви стопяват работния капитал, и нещо повече – вече имате партньор, който също колкото вас е заинтересован нещата да вървят в правилната посока и с правилното темпо, който внася във фирмата своя опит и научени житейски уроци, който е спирачка за вашите лоши идеи и подкрепа за добрите такива.

Колкото и да вярвате и да се надявате, че сте намерили вярната мотивация за вашия наемен персонал, трябва да имате предвид, че никой няма да работи така добре за просперитета на вашата фирма, както този, който е вложил пари в нея. Никоя друга мотивация не е толкова добра.

Има много видове инвеститори, които търсят добри компании, в които да вложат парите си. Те се различават по това в кой етап от развитието на фирмата и каква сума са склонни да инвестират. Някои търсят мажоритарен дял и по-стриктен контрол върху дейностите на дружеството, други – миноритарно участие, като не са тясно обвързани с оперативното управление на предприятието. Трети се фокусират само върху определени индустрии, където имат познания и опит. Четвърти се специализират във финансиране на окрупнявания и консолидации и т.н.

При всички случаи обаче в избора си на цел за инвестиране основен фактор е качеството и уменията на управленския екип. Това е така, защото бизнесът на инвеститорите е да инвестират, а не да управляват бизнесите, в които влагат пари. Те по всякакъв начин може да подпомагат и контролират предприятието, но практически никога не целят изземване на оперативното управление. Последното би могло да бъде цел на ваш конкурент, евентуално подкрепен от външен финансов инвеститор, който иска да ви купи.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.