От PlanetaBiznes 5402
Стартиране на бизнес след уволнение
Фото @: Microsoft

Наречете го както искате – съкращение, уволнение, напускане на работа. Фактът е, че вече не работите наемна работа и се замисляте да започнете собствен бизнес.

Пътят към предприемачеството е трънлив и не бива да се поддавате на минутното си отчаяние, че в момента нямате източник на прехраната. На започването на собствен бизнес трябва да се гледа като на много важна стъпка и трябва да подхождате честно към оценката на своите желания и възможности.

За да направите вярната преценка, вижте факторите на успех, които влияят върху успешния преход от наемен работник към собственик на бизнес:

Не бързайте да взимате крайното решение

Денят, когато сте получили заповед за уволнение не е точно деня, когато трябва да хуквате бързо да ставате предприемач. В този ден емоциите ви не ви позволяват да мислите достатъчно ясно, със сигурност изпитвате обида и възмущение – а това не бива да изпитвате в момент, когато взимате важно решение. Всеки от нас знае, че прибързаните решения понякога могат коренно да променят живота ни години и години напред.

Отделете една-две седмици, за да свикнете с мисълта, че вече (или съвсем скоро) няма да сте наемен работник и няма да получавате редовно заплата от своя работодател. След това ще можете да взимате логично обосновани решения за по-нататъшния си живот.

Оценете своят опит и умения

Този съвет не е нов, но е задължително да му последвате – прегледайте своите умения, опит, интереси, за да видите, дали те ще намерят своето място в настоящата бизнес ситуация.

Ако искате фирмата ви да работи в област, която е нова или почти нова за вас, ще ви се наложи доста да се обучавате, а това ще изисква допълнителни разходи на време и пари.

Дейността в бизнеса, който е познат за вас, ще ви помогне по-бързо да преминете през първоначалния етап, когато още няма да имате печалба, а вече ще трябва да поемате определени разходи. По този начин ще можете да намалите необходимата сума за стартирането на бизнес.

Оценете вашия отрасъл и бранш

Преди да преместите своите професионални усилия и опит в частния си бизнес, погледнете с обективен честен поглед върху бранша, в който искате да работите. Намерете колкото може по-подробна информация за фирмите, работещи в интересуващата ви област и преценете наистина ли те печелят достатъчно за собствениците си. Свържете се за информация с браншови организации, ако има такива, говорете с реалните собственици, четете последни новини от индустрията.

Преценете, дали има перспективи за ръст на избраната от вас индустрия.

Проверете банковата си сметка

Проверете не само сметката, а и всичките си парични средства, за да определите, дали имате достатъчно финанси, за да издържите 6-12 месеца през които няма да имате никакви доходи – точно толкова време средно минава от започването на дейността на фирмата до получаването на първите реални печалби.

Добре е, ако имате обезщетения, които са ви платили бившите работодатели накуп или имате някакви странични пасивни доходи (например давате под наем имот).

Но и това не е всичко – трябва да определите какъв стартов капитал ще ви трябва и откъде да го вземете. На първоначалния етап от предприемачеството е по-добре да се осланяте на своето семейство и приятели, отколкото да вземате заеми от банки, тъй като рискът да не можете да върнете заетите пари навреме е много голям.

Изгответе времевия план на стартиране

Ако след като сте проучили внимателно по-горните въпроси, сте решили, че собствен бизнес е единствената алтернатива за заетост за вас, започвайте да действате.

Поставете си реалистични срокове за стартиране на собствен бизнес и за първите 6-12 месеца от започването на дейността.

Ако сте човек, предразположен към планиране, няма да ви е трудно да проучите цялата информация и да се справите с първоначалното планиране. Хората, които са предразположени към бързи действия често се спъват, когато трябва да направят първоначалния план. Но, това е важната част от бизнеса и на всеки предприемач му се налага често да планира проектите си. Ако не успявате да се справите на този подготвителен етап от бизнеса, значи трябва да се замислите дали ще успеете като бизнесмен.

И запомнете най-важното – да нямате работа в момента може да бъде не наказание, а благословия, защото сега е моментът, когато можете да осъществите своята мечта – да станете независими и да имате собствен бизнес. Преценете своите сили, прочетете достъпната информация в Планета Бизнес и от други източници, подгответе се и ... напред!

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Поздравления за хубавия сайт! За всички, които имат желание за собcтвен бизнес препоръчвам Мрежов маркетинг. 1. Започва се с минимум капитал. 2. Всичко зависи от теб! 3. Изключителни данъчни облекчения 4. Нямаш нужда от работници, а градиш мрежа от потребители 5. Възможност за неограничени доходи 6. Изгражда се за кратко време 2-5 години. Ако желаете ми пишете. Ще се радвам да ви дам повече информация!