От PlanetaBiznes 5682
Управление на времето
Фото @: Flickr, Mish Sukharev

Ако четете това, значи вашият бизнес се превръща в чудовище, готово да погълне цялото ви време, целия ви живот. Работите ли през нощта и през почивните си дни? Затрупват ли ви вълни от административни документи, фактури и други важни хартийки? Това може да се случва с много млад, стартиращ бизнес, но ако бизнесът ви вече е преминал този си стадий, време е да възстановите живота си.

Работата по 70 часа на седмицата не се отразява добре върху вашето здраве и върху здравето на вашия бизнес. Въпреки вашите страхове повярвайте, че бизнесът ви няма да се разпадне, ако работите малко по-малко, а се забавлявате малко повече. Да поговорим малко за управление на времето на един обикновен предприемач. Вижте седем начина да върнете малко време в живота си, без да застрашавате своят бизнес.

Изпратете егото си да върви ... далече

Когато изградиш бизнеса си от пълната нула е лесно да повярваш, че си единственият, който може да направи всичко в бизнеса, както трябва. Но дори бизнесът ви да разчита на някакви уникални умения и таланти, които само вие притежавате, има още доста рутинни неща, които вършите. Тези неща без проблем може да прави някой друг или да се научи да ги прави.

Можете да освободите доста часове всяка седмица, ако делегирате някои от своите задачи или да ги предавате на аутсорсинг.

Водете си дневник най-малко една седмица

Запишете всяка задача, която правите. Внимателно отбележете кога започвате и кога спирате да вършите нещо. В края на седмицата анализирайте своите записки. Направете си списък с всички дейности, които сте вършили през седмицата и колко време ви е отнела всяка задача.

Вашият анализ ще ви помогне да идентифицирате конкретните задачи, които биха могли да бъдат делегирани и да определите дейностите, които отнемат от вашето време, без да има голяма полза от тях.

Премахнете крадците на вашето време

Служителите ви ви задават куп дребни въпроси или ви пишат в скайпа, когато се опитвате да се съсредоточите върху някаква задача? Помолете ги да запишат всичките си въпроси и да ви ги донесат наведнъж в определено време на деня, за да не ви прекъсват.

Имате ли клиенти или приятели, които обичат да ви се обаждат и да бърборят за нещо през работното ви време? Ако имате възможност, определете един служител, който да отоговаря на всички телефонни обаждания и да ви предава само най-важните от тях. Ако нямате такъв служител, просто поглеждайте на дисплея, където се изписва кой ви се обажда, и отговаряйте само когато прецените, че обаждането от този човек може да ви бъде важно. Още по-добре е да определите някакъв конкретен час на деня, когато ще отговаряте на всичките обаждания, а през останалото време да ги записвате на гласовата поща.

Научете другите да вършат вашата работа

Ако можете да научите някой да върши част или цялата ваша работа, ще можете да прекарвате повече време да планирате своя бизнес и да работите върху маркетинга. Освен това, ако се разболеете или ви се наложи да отсъствате, бизнесът ви няма да пострада, защото винаги ще има някой друг да ви замести, докато отсъствате.

Управлявайте своите клиенти

Нека вашите клиенти да знаят за вашето работно време, през което могат да ви намерят. Нека тази информация да бъде предоставена на вратата на вашия офис, на вашия бизнес сайт, върху рекламните ви материали, в договорите и писмата или да бъде казана устно, когато клиентът прави поръчка или покупка.

Ограничете четенето на електронната си поща

Спрете да преглеждате пощенската си кутия на всеки 5-10 минути. Това ви разсейва и отвлича от по-важните задачи. Повечето собственици на бизнес не получават извънредно важни имейли на всеки пет минути. Писмата ви могат без проблем да почакат три или четири часа, за да бъдат прочетени и отговорени, ако изобщо трябва да отговаряте.

Определете си часове на деня, когато ще преглеждате електронната си поща. През останалото време няма да се разсейвате и ще успеете да вършите много повече работа.

Спрете дребния контрол на своите служители

Ако имате служители, не ги контролирайте за всяко дребно нещо, което те вършат (микромениджмънт). Дайте им необходимите указания и насоки и не им висете на главите на всеки десет минути.

След като хората работят при вас малко по-дълго време, те вече могат да се справят с рутинните задачи и проблеми самостоятелно. Ако има някаква жалба от клиент или някакъв въпрос, служителите ви трябва да могат самостоятелно да се справят с това.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.