задържане на клиенти: Нови статии, методики, съвети, тактики и стратегии за бизнес.

Капризен клиент

Как да се справим с прекалено капризни клиенти?

Всеки бизнес има капризни клиенти, които са прекалено взискателни, а понякога дори неприятно натрапчиви. Вижте начините, които биха ви помогнали, да се справите с този тип клиенти. чети още »
Похвати на интернет маркетинга за задържане на клиенти

Пет тайни на интернет маркетинга: как да задържате клиенти на своя бизнес сайт

Еднократните клиенти със сигурност няма да допринесат за развитието на бизнеса ви. Задържането на клиенти, в това число и на вашия бизнес сайт, е от съществено значение за успеха на бизнеса ви в дългосрочен план. Да разгледаме пет успешни похвата на интернет маркетинг. чети още »
Определяне на рентабилност на клиенти

Как да познаете клиенти, които не са добри за вашия бизнес?

Анализираме рентабилността на своите клиенти: Как могат да се познаят клиенти, от които трябва да се откажете – тези, които изсмукват вашето време и енергия, давайки ви само мизерна печалба? чети още »
Успешна електронна търговия

11 съвета за успех в електронната търговия

Абсолютно всеки човек със средни познания в работата с интернет, лесно може да започне някакъв бизнес свързан с електронна търговия. Но за да имате наистина успешен онлайн бизнес, освен горепосочените действия трябва да направите много, много повече. С нашите 11 съвета за успешната онлайн търговия искаме да ви подсетим за неща, които не бива да изпускате: чети още »
задържане на клиенти

Тайни на успешните продажби

За успешните продажби са написани хиляди книги и още стотици хиляди статии, но ние ще ви разкрием девет тайни, които ще ви помогнат да покачите своите продажби без да сте чели останалите половин милион съвети. чети още »
Изготвяне на бизнес план

Грешки при изготвянето на бизнес план: Маркетинг

Продължаваме да разглеждаме грешки, които често се допускат при изготвянето на бизнес план. Този път обръщаме по-специално внимание върху маркетинга. чети още »
Обслужване и задържане на клиенти не е лесно

Шокиращите истини: Четири странни причини поради които Вашите клиенти могат да не ви харесват

Дали това е справедливо или не, но нас често ни оценяват според първото впечатление, което правим. Това е неприятната реалност в извънредно бързия съвременен свят, в който често имате само няколко нано-секунди в които да направите впечатление на клиента си. Тъй като впечатлението, което сте предизвикали, е от решаващо значение за желанието на клиента дали да правят бизнес с Вас, въздействието на първото впечатление може да бъде зашеметяващо. чети още »