От PlanetaBiznes 11443
Започване на бизнес - съвети
Фото @: stock.xchng

Предприемачеството е изкуство за намирането на печеливши решения на проблемите. Успешен предприемач е този, който е успял да идентифицира проблема и да намери решение преди това да е направил някой друг. Ако се замислите за стартирането на собствен бизнес, обърнете внимание върху посочените от нас 4 важни неща, които ще Ви помогнат да стартирате успешно.

1. Търсете потребност и начин на нейното удовлетворение

Преди време служителят на IBM Росс Перо забелязал, че клиентите, купуващи компютри, имат потребност от обработка на данните. Той веднага обърнал вниманието на своите ръководители върху този факт и е предложил да се организира, за клиентите на фирмата, услуга по обработка на данните.

Шефовете на IBM изобщо не са обърнали внимание върху тази идея на своя служител. Перо, обаче, не се е отказал и е организирал бизнес, основан на собствената си идея. Какъв е резултатът? По-късно той е продал бизнеса си за 2,8 млрд. долара. Не е зле, нали?

2. Търсете решение на някакъв разпространен проблем

Едно секретарка в една малка фирма е имала типичен проблем – в печатните текстове са се срещали грешки, които много трудно са се поправяли. След като никой не е успял да предложи решение на този проблем, жената го е решила за себе си сама – тя е измислила Liquid Paper – специална хартия, позволяваща да се изправят грешките.

Първоначално служителката е използвала уникалната хартия само за личните си нужди, но след време славата на “вълшебната” хартия се е разпространила из цялата фирма и дори в съседните офиси. Всеки е искал да притежава решението на проблема с печатните грешки.

Първооткривателката на хартията, насърчена от популярността на своето изобретение, се е обърнала към IBM с предложение да им продаде технологията на изработката на Liquid Paper. Но, в IBM не са проявили интерес към този проект и госпожата е решила да започне собствен бизнес. Какъв е резултатът? Нейната фирма след време е била продадена на компанията Gillette за 47 млн. долара.

3. Търсете начин да подобрите съществуващ продукт или услуга

Търсете начини да направите някакъв продукт или услуга по-привлекателни за потребителите. Можете, да направите някакъв продукт по-бърз, по-лек, по-евтин, да подобрите обслужването, да го пригодите за използването от определена група потребители и т.н.

Кеммонс Уилсон навреме е забелязал, че хората, които пътешестват със своите семейства трудно намират хотели, подходящи за престой на семейства с деца. Уилсон е направил цяла верига наистина семейни хотели – Holiday Inns. Те все още са едни от най-добрите хотели в света, предлагащи удобства за цялото семейство.

Грижете се за потребностите на своите клиенти, за разрешаването на техните проблеми. Трябва непрекъснато да забелязвате затрудненията на своите клиенти и да мислите, с какво бихте могли да направите живота им по-добър. Компаниите функциониращи на този принцип са винаги успешни.

4. Инвестирайте усилия в своя бизнес

В първоначалният етап, със сигурност, няма да разполагате с големи финансови средства. Ще Ви се налага да влагате повече собствени усилия и време, за да компенсирате недостатъка на парите. Не е лесно изцяло да се отдадете на бизнеса си, но положените от Вас усилия по време на старта, ще Ви се върнат стократно.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.