От PlanetaBiznes 8763
Задържане на клиенти
Фото @: stock.xchng

Отдавна е известно, че никой бизнес не може да бъде успешен, ако се опира само на еднократните продажби. Максимална печалба може да се постигне, ако успеете да връщате клиентите си и да ги накарате да се обръщат към фирмата Ви, отново и отново.

Не винаги успявате, да заинтересувате своите купувачи, да се върнат и да купуват други стоки и услуги от Вашата фирма? Защо става така? Причините могат да бъдат най-различни, но има десет най – често срещани причини, които пречат на изграждането на мрежа от постоянни клиенти. Ако забележите присъствието на някои от тези спънки в своята фирма, не се бавете да я отстраните.

Да видим десет от най-вероятните причини Вашите клиенти да не се връщат:

1. Вашата фирма не предлага информационна подкрепа на клиента, след като той вече е направил първата си покупка

От икономическа гледна точка за всяка фирма е по-изгодно да работи с постоянни клиенти, отколкото да дава пари за привличането на нови. Това важи, както за един павилион за закуски, така и за производител на ракетни двигатели.

Не забравяйте, да информирате своите клиенти за новите услуги и стоки, които предлагате и които биха могли да бъдат допълващи към вече направената от тях покупка. Изберете подходящ за бизнеса си начин – благодарствено или информационно писмо, консултация по телефона, писмо по електронната поща или само една табела на витрината на магазина „Нови предложения”.

2. Не сте точни

Хората не обичат да чакат и най-вече не обичат неточните доставчици. Ако, не сте спазили срокове или не сте извършили доставка навреме, вероятността клиентът да се върне към вас е почти нулева. Клиентът ще смята фирмата Ви за несигурна и не само, че сам няма да се върне, а и ще разпространи негативна информация за Вас, сред потенциалните Ви клиенти.

3. Стоката или услугата не отговарят на рекламните обещания

Купувачът купува някаква стока или услуга очаквайки да получи определени ползи от нея. Когато очакванията на клиента, сформирани от предварителната информация и от Вашата реклама, не се сбъдват, то човекът няма да се върне при Вас, дори и да имате точно това, което му трябва. Не става дума само за качеството на стоката или услугата, а и за основните характеристики и предназначението им.

4. Не отговаряте на въпроси

Обърнете внимание върху комуникацията с настоящите си клиенти. Ако, след направената покупка клиентът се обръща към Вас, с някакъв въпрос и не получава никакъв отговор или получава такъв след прекалено дълго време, не се и съмнявайте, че човекът повече няма да се обърне към вашите услуги.

5. Купувачът не вижда никакви причини да се връща към вашата фирма

Дали имате магазин, склад или сайт, за да продавате, трябва да покажете своите предложения, а за да ги покажете, трябва да привлечете потенциалните и настоящите клиенти да видят, какво ново продавате. Измислете начин да заинтересувате клиентите си да се връщат към вас отново и отново, дори само с цел да разгледат нещо (да предизвикате интерес е първата стъпка към последващите продажби).

6. Вашите конкуренти предлагат подобна или същата стока при по-изгодни условия

По-изгодното предложение за купувача, не се свежда само до по-ниската цена. За клиента са важни и съпровождащите покупката стоки и услуги. Работете върху имиджа на Вашата фирма на пазара и условията, които предлагате на купувачите си.

7. Клиентът е забравил или загубил адреса Ви

Погрижете се координатите на фирмата Ви да бъдат достъпни: публикувайте ги навсякъде, където е възможно, включително и върху документите, съпровождащи вече направената покупка.

8. Не предлагате никакво обслужване след продажбите

Ако клиентът Ви, няма да получи никакво обслужване след покупката си (информационно обслужване, допълнителни услуги и т.н.), той наистина няма никакви причини да се върне при вас.

9. Не се възползвате от момента

Един от най-удачните моменти, на клиента да бъдат предложени други стоки или услуги, е когато човекът вече е направил и платил покупката. В този момент клиентът е в „платежно настроение” и по-лесно може да бъде заинтересуван да купи още нещо от Вас. Не забравяйте, веднага след покупката да препоръчате още нещо, например някаква стока или услуга, допълваща вече направената покупка.

10. Нямате имидж на сигурна фирма

Дори, когато клиентът вече е направил някаква покупка при Вас, той може да се съмнява, че фирмата Ви е достатъчно стабилна, за да продължи да пазарува от Вас. Погрижете се клиентите Ви да получат възможно най-добра информация за стабилността на фирмата Ви на пазара, набавете си препоръки от настоящите си клиенти или, например, гаранции от други стабилни фирми в бранша.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Тези правила не важат за България.

vajat navsqkade moeto mom4e.