От PlanetaBiznes 2203
Млад предприемач
Фото @: Microsoft

В условията на непрекъснат стрес най-добре се чувстват младите хора. По-опитните предприемачи и мениджъри, въпреки изградените си навици, отстъпват на хората, притежаващи по-млада психика.

Съществуват доста качества, които правят по-младите предприемачи по-успешни. Младите хора традиционно се намират под непрекъсната критика от по-възрастните колеги, началници и роднини. „Възрастните” не харесват у младежите общо взето всичко – от начина да се обличат до стила на водене на бизнес. Но, както и да критикуват младото поколение по-възрастните хора, младите винаги имат и ще имат големи предимства, дори в такава област като бизнесът.

Оказва се, че организацията на собствен бизнес не винаги изисква да притежаваш огромен опит и дълбоки познания в някаква област. Разбира се, че те никога не са излишни, но могат да бъдат компенсирани от достойнствата, които са присъщи на почти всички млади хора.

Според мнението на мнението Майк Михаловитц, автор на книгата The Toilet Paper Entrepreneur, психологията на младите хора притежава най-малко седем качества, които ги слагат в много по-изгодно и по-печелившо положение спрямо по-възрастните хора.

Упоритост

Забелязвали ли сте как упорито малките дръвчета си пробиват пътя през асфалта и бързо се устремяват към слънцето? Упоритостта – ето какво е общото между младото растение и младия предприемач.

Работата не върви? Нека. Млад бизнесмен по-леко понася неудачите, отколкото по-мъдрите му колеги, които все не могат да повярват, че цялата им мъдрост не е помогнала да се избегне загубата.

Широк мироглед

Възрастта , без съмнение, е голямо предимство, когато трябва да се изграждат планове за бъдеще. Колкото по-малко са годините на конкретния човек, толкова по-далече към хоризонта вижда той. В интерес на истината, във всякаква възраст още нищо не е свършило и нищо не е загубено, но винаги е много по-удобно да се движиш напред и нагоре, отколкото да пропадаш, когато си млад.

Малки отговорности

Студент, който учи в университет и чиято глава е пълна с идеи за започването на собствен бизнес по-бързо ще узрее и ще организира малка фирма. Той не е натоварен с големи отговорности, защото няма семейство.

От другата страна, това в никакъв случай не означава, че зрелите хора завинаги са изпуснали своят шанс. Чувството на „безотговорност” може да се върне, когато семейният живот вече е стабилен, а децата са пораснали. Един вид предприемачески ренесанс.

Енергията и страстта

Когато няма пари, тези две качества позволяват на младите бизнесмени да направят невъзможни неща. Историята познава много примери за това.

Но ако в младите години недостатъкът на страстта се компенсира от извирващата енергия, то в по-зрялата възраст интересът и въвлечеността играят доминираща роля.

Нонконформизмът

Младежите са бунтари от природа. На тях им се полага да рушат старите канони и да намират нови пътища. Никога не е късно да кажеш своята дума, докато си млад.

Свободен график

Младите предприемачи правят бизнес не защото в главите им тиктакат биологичните часовници или в плановете им за живота е написано да станат милионери на 30 години. Те работят защото „не ги свъртва”. Понякога това са 16-18 часа на денонощие. Понякога цяла нощ. Само защото така им е комфортно. Това също е един вид проява на свобода. В по-зряла възраст можеш да станеш по-близък със свободата само ако напуснеш корабите на големите корпорации.

Парите не са най-важното

Малко вероятно е, че създавайки Apple, Стив Джобс е пресмятал в ума си количество на милиардите, които ще станат негови през следващите няколко десетки години. През всички тези години той само е правил това, което е обичал, преодолявал е препятствията и се учил да цени и други неща, не само парите. Да реализираш своята мечта също е мотивация, и то една от най-силните.

В заключение Майк Михаловитц предлага да си припомним, че биологичната възраст не винаги съвпада с психологическата възраст на един човек. Ако зрял човек притежава всички от горепосочените качества, той ще стане успешен. Само не бива да отлагате, започнете сега.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Благодаря Ви за статията. Прекрасно е да видя всички причини, поради които и аз започнах моят бизнес!Най-интересното е че не знаех как ще намеря първите ми клиенти и не се притеснявах от този факт. Истината е, че когато човек прави нещо с удоволствие и най-важното, когато помага на другите да решат проблемите си, парите винаги идват.