От karierist 1298
бизнес преговори
Фото @: Microsoft

Да черпите ли своите бизнес партньори или да не ги черпите? Черпете, разбира се! Това твърди доцентът на колежа Babson в Масачусец, Лакшми Балачандра, след като е провел научно изследване.

За да направи такъв извод, доцент Балачандра е провел следния експеримент: той е накарал 132 студенти в програмата на MBA да симулират бизнес преговори, в рамките на които две измислени фирми трябвало да приключат сделка за създаването на съвместно предприятие.

Някои от условията са били съгласувани предварително, но участниците в бизнес преговорите трябвало да се договорят за още доста важни неща по начин, даващ максимална печалба и за двете фирми.

При това максималната печалба от 75 млн. $ можела да бъде получена само при положение, в което всяка страна на преговорите е била готова да приеме предпочитанията на другата страна. Ако страните не могат да се договорят, печалбата би била само 38 млн. $.

Резултатът на експеримента е твърде ясен: тези от участниците, които са водили преговори в ресторант, са успели да постигнат взаимната симпатия и са спечелили 68,5 млн.$. Преговарящите, които са похапвали направо в стаята за преговори са спечелили $65.6млн., а тези, които са „останали гладни” са спечелили само $59.1 млн.

Изводът е на лице. Приятно похапване!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.